Ιδανική υγρασία: πόση υγρασία πρέπει να έχει το σπίτι

Όλοι γνωρίζουμε ότι η  υγρασία στο σπίτι πρέπει να διατηρείται σε κάποια επίπεδα έτσι ώστε να διασφαλίζονται η υγεία των ένοικων αλλά και του καλή κατάσταση του σπιτιού. Ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας και των επιμέρους ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, τα επίπεδα υγρασίας μπορούν να επηρεάσουν την άνεση μέσα στο σπίτι καθώς και την καλή λειτουργία του συστήματος θέρμανσης και κλιματισμού. Η διατήρηση των επιθυμητών επίπεδων υγρασίας μέσα στο σπίτι  είναι μια πολύ σημαντική προτεραιότητα που δεν θα πρέπει να την παραβλέπουμε.


Διαβάστε προσεκτικά το  άρθρο και κάντε εγγραφή στο Newsletter στην ενότητα που βρίσκεται στο τέλος αυτής της ανάρτησης.


 

Ιδανική υγρασία Greenbuilding , μάθετε για τις ιδανικές συνθήκες υγρασίας στο σπίτι

Υγρασία

Greenbuilding

Ιδανική υγρασία: Ας  ξεκινήσουμε με τα βασικά και μετά θα αναφέρουμε στα πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσουν τα διαφορετικά επίπεδα υγρασίας μέσα στο σπίτι. Θα μιλήσουμε για το τι είναι η υγρασία και ποια είναι οι καλύτερα επίπεδα υγρασίας μέσα στο σπίτι. Θα περιγράψουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται από υψηλή και χαμηλή υγρασία και πως μπορείτε να διαχειριστείτε την υγρασία στο σπίτι.

Ιδανική υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού.

Τι είναι λοιπόν υγρασία. Υγρασία της ατμόσφαιρας είναι η ποσότητα των υδρατμών του αέρα γύρω μας.   Στα μετρολογικά δελτία συνήθως αναφέρεται η σχετική υγρασία σε ποσοστό επί τοις 100 με υγρασία 100% όταν ο αέρας είναι κορεσμένος από υδρατμούς.

Έχοντας τα επίπεδα υγρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού ρυθμισμένα στα σωστά επίπεδα εξασφαλίζουμε σωστή λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού. Δηλαδή  η ιδανική υγρασία βοηθά να αισθάνεστε δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη τον χειμώνα.

Αν τα επίπεδα δεν είναι τα επιθυμητά τότε όχι μόνο δεν είναι άνετη η διαβίωση αλλά όλη η οικογένεια μπορεί να έχει προβλήματα από βακτήρια μικρόβια ακάρεα και πολλά άλλα.

Στο ερώτημα πόσο υγρασία πρέπει να έχει ένα σπίτι απαντάμε ότι η βέλτιστη υγρασία είναι  40-45%.

Τα ακραία επίπεδα υγρασίας προκαλούν προβλήματα στο σπίτι.

Πολύ λίγη ή πάρα πολύ υγρασία μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην υγεία μας. Το ιδανικό ποσοστό είναι 40-45%. Σε μεγαλύτερα και μικρότερα επίπεδα υγρασίας παραμονεύουν προβλήματα στην υγεία και αδιαθεσίες. Για οποιαδήποτε τιμή κάτω από 30% η ατμόσφαιρα είναι πολύ ξηρή, ενώ πάνω από 50% είναι πολύ υψηλή.

 


Δείτε το video από παλιές υδραυλικές εγκαταστάσεις


 

Αν η υγρασία στο σπίτι είναι Χαμηλή.

Παραθέτουμε τα συνηθεστέρα προβλήματα που μπορεί να παρατηρηθούν εάν το σπίτι έχει χαμηλή υγρασία

Φαγούρα ξηροδερμία και ξηροφθαλμία

Φαινόμενα δημιουργίας στατικού ηλεκτρισμού

Γινόμαστε επιρρεπείς σε κρυολογήματα και μολύνσεις

Προβλήματα στα ξύλινα έπιπλα πατώματα και γενικά ξύλινες κατασκευές.

Χαμηλή απόδοση του συστήματος θέρμανσης. Όταν τα επίπεδα υγρασίας μέσα στο σπίτι πέφτουν αισθανόμαστε τον αέρα πιο δροσερό. Έτσι δυναμώνουμε τον θερμοστάτη με αποτέλεσμα την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας.

Υγρασία μπορεί να προστεθεί στο χώρο συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προαναφέραμε. Αυτό μπορεί να γίνει βάζοντας μια βρεγμένη πετσέτα, απλώνοντας ρούχα για να στεγνώσουν η βάζοντας ένα δοχείο με νερό στο χώρο. Ένας άλλος τρόπος είναι η προμήθεια και λειτουργία ενός υγραντήρα χώρου. Οι υγραντήρες ψεκάζουν νερό μέσα στο χώρο και έρχονται σε μια αρκετά μεγάλη γκάμα τύπων και  μοντέλων.

Πάρτε επιδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σας

Επιδότηση έως και 70%

Ενημερωθείτε τώρα

Αν η υγρασία στο σπίτι είναι Υψηλή.

Εάν το σπίτι μας έχει πολύ περισσότερη υγρασία από την ιδανική υγρασία, τότε μπορεί να παρατηρηθούν μια σειρά από προβλήματα με σημαντικότερο αυτό της συμπυκνώσεως των υδρατμών. Τα προβλήματα αυτά συνήθως παρατηρούνται στα πιο καινούργια σπίτια με συνηθέστερα προβλήματα αυτά της δημιουργίας μούχλας, μυκήτων, ακάρεα κ.α.

Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας επηρεάζουν και τον σχηματισμό επικίνδυνων χημικών ουσιών που υπάρχουν στα δομικά υλικά όπως η φορμαλδεΰδη και το όζον.

Κατά την διάρκεια του χειμώνα μπορεί να παρατηρήσετε σε δωμάτια με υψηλή υγρασία συμπυκνώματα των υδρατμών πάνω στα παράθυρα. Όλη αυτή η υγρασία που μπορεί να είναι εγκλωβισμένη μέσα στον αέρα ταξιδεύει και περνά μέσα από τους τοίχους. Έτσι λοιπόν μπορεί να βλέπετε υγρασία στο ταβάνι, υγρασία στο τοίχο, να βλέπετε φθορά της μπόγιας και δημιουργία μούχλας.

Για να μειώσετε την υγρασία του σπιτιού η κάποιου δωματίου μπορείτε να δοκιμάσετε την χρήση αφυγραντήρα, air condition καθώς και την χρήση εξαεριστήρα στο μπανιο και την κουζίνα.

Πώς θα μετρήσετε την υγρασία του σπιτιού; Η υγρασία του σπιτιού μετριέται με  θερμόμετρα υγρασιόμετρα

Ποια τα οφέλη από τα σωστά επίπεδα υγρασίας

Συνοψίζοντας τα οφέλη από την ιδανική υγρασία του σπιτιού, παραθέτουμε τους 8 σημαντικότερους λόγους για να είσαστε εσείς και το σπίτι σας στην καλύτερη φόρμα!!!

  1. Λιγότερες τοξίνες
  2. Λιγότερα βακτήρια και μικρόβια
  3. Λιγότερα έντομα
  4. Εξαφάνιση μούχλας
  5. Αίσθημα ευεξίας και άνεσης
  6. Χαμηλότεροι λογαριασμοί θέρμανσης
  7. Χαμηλότερο ρίσκο για αλλεργίες, κρυολογήματα κ.λ.π
  8. Ένα γερό σπίτι χωρίς φθορές από την υγρασία σε τοίχους και ταβάνι.

Υγρασία στο σπίτι; Αντιμετωπίστε την!

Η υγρασία στο σπίτι είναι ένα σύνηθες και δύσκολο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να προλάβουμε την εμφάνισή της;

υγρασία στο σπίτι

Χαρακτηριστικά σημάδια ότι υπάρχει υγρασία στο σπίτι μας είναι το ξεφλούδισμα των τοίχων, η ύπαρξη αλάτων και η εμφάνιση μούχλας. Η ανάπτυξη της μούχλας ειδικά, ευνοείται από τις διαφορές θερμοκρασίας που δημιουργούνται σε ένα χώρο με αποτέλεσμα επάνω σε υγρές επιφάνειες να παρατηρείται ο σχηματισμός μούχλας.

Πολύ συχνά συναντάμε μούχλα που προέρχεται από την υγρασια στην κουζίνα και το μπάνιο, καθώς σε αυτά τα δωμάτια δημιουργούνται συνέχεια υδρατμοί. Άρα χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή δημιουργίας υδρατμών είτε αφήνοντας ένα παράθυρο μισάνοιχτο συνέχεια είτε χρησιμοποιώντας στην κουζίνα τον απορροφητήρα και στο μπάνιο τον εξαερισμό. Έτσι οι επιφάνειες θα στεγνώνουν γρήγορα και οι πιθανότητες να εμφανιστεί υγρασία σε αυτούς τους χώρους θα είναι ελάχιστες.

Υγρασία στο σπίτι από διαρροές.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξουμε και στην περίπτωση που υπάρχει διαρροή από κάποια σωλήνα. Όταν αντιληφθούμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει αμέσως να επισκευάσουμε τη ζημιά ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί υγρασία στο σπίτι από τη διαρροή.

Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση υγρασίας στο σπίτι μας παίζει και η ελλιπής στεγανοποίησή του. Πολλές φορές συναντάμε υγρασία στο ταβάνι ή στους τοίχους η οποία οφείλεται στα νερά της βροχής τα οποία λιμνάζουν σε κάποια σημεία στην ταράτσα, η οποία δεν είναι επαρκώς μονωμένη. Με άλλα λόγια, είναι πολύ σημαντικό να φροντίσουμε για την εξωτερική μόνωση (συνδυαστικά θερμομόνωση και υγρομόνωση ειναι η καλύτερη λύση) του κτιρίου (ταράτσα, τοίχοι) ώστε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο δημιουργίας υγρασίας από το βρόχινο νερό.

Ακόμη, καλό είναι να επιλέξουμε να βάψουμε το σπίτι μας με χρώματα που είναι ανθεκτικά και έχουν στεγανωτικές ιδιότητες. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στους εξωτερικούς τοίχους καθώς αυτοί είναι που καταπονούνται περισσότερο από τις καιρικές συνθήκες.

Η συγκέντρωση υγρασίας στους τοίχους δημιουργεί διάφορα προβλήματα, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στη φθορά των τοίχων. Τα έξοδα για θέρμανση αυξάνονται κατακόρυφα στους χώρους που εμφανίζουν υγρασία καθώς οι υγροί τοίχοι δε συγκρατούν τη θερμότητα στο εσωτερικό του κτιρίου. Τέλος, η διαβίωση σε χώρους με υγρασία είναι εντελώς ανθυγιεινή αφού ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος μολύνσεων από τους μύκητες και τα βακτηρίδια.

Υγρασία και Εξοικονομώ

Το πρόβλημα της υγρασίας στο σπίτι μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να ελεγχθεί και με μηχανικά μέσα. Υπάρχουν ειδικά συστήματα που ελέγχουν την ποιότητα του αέρα και της υγρασίας και αποβάλλουν την περίσσεια υγρασία στο περιβάλλον. Το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ Οίκον αλλά και τα επόμενα προγράμματα εξοικονομώ 20210/ 2022 επιδοτούν τέτοιες εργασίες οι οποίες βοηθούν στην διαχείριση της υγρασίας στο σπίτι.

Παράλληλα τα προγράμματα Εξοικονομώ επιδοτούν και τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης αλλά και θερμομόνωσης που βοηθούν στην διαχείριση της υγρασίας στο σπίτι.

Τέτοιες εργασίες είναι μέρος ενός συνόλου εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού που επιδοτείται από το κράτος με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας στη Χώρα.

Έχετε προβλήματα υγρασίας;

Συμπληρώστε την φόρμα.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

πηγή: ΚΑΠΕ ASHRAE

Greenbuilding Κατασκευαστική

Δείτε τις Υπηρεσίες μας

Εγκατάσταση θέρμανσης

•Στην Greenbuilding έχουμε μεγάλη εμπειρία σε συστήματα θέρμανσης.
•Η Greenbuilding θα εγκαταστήσει το σωστό σύστημα για το σπίτι, την οικογένειά σας και τον τρόπο ζωής σας. Εγκαταστάσεις Θέρμανσης στην Αττική.
•Μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς για να σας βοηθήσουμε να επιλέξτε σωστά την εγκατάσταση θέρμανσης του σπιτιού σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θερμομόνωση με την Greenbuilding

•Οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί του γραφείου μας αναλαμβάνουν την λεπτομερή μελέτη για την θερμομόνωση του ακινήτου σας.
•Γίνεται πλήρης καταγραφή και αποτύπωση του χώρου, εκπονείται η σχετική μελέτη και προτείνεται η βέλτιστη λύση.
•Εξειδικευμένοι τεχνίτες υλοποιούν την μελέτη που έχουν εκπονήσει οι μηχανικοί μας.
•Όλες οι εργασίες που γίνονται επιβλέπονται από τους εργοδηγούς της Greenbuilding.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2 απαντήσεις στο “Ιδανική υγρασία: πόση υγρασία πρέπει να έχει το σπίτι”

  1. Πιστευω πως με επιστημονικες μεθοδους αλλα και απο εμπειριες συνανθρωπων μπορουμε να λυνουμε προβληματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.