Βελτίωση του συστήματος θέρμανσης: Οικονομία και ασφάλεια.

Ο περισσότερος κόσμος δεν σκέπτεται το σύστημα θέρμανσης παρά μόνο τον χειμώνα και πιο συγκεκριμένα την ώρα του κρύου. Τη στιγμή που θα πρέπει να ανάψει ο θερμοστάτης του σπιτιού. Είναι όμως αυτή η σωστή αντιμετώπιση; Η απάντηση είναι όχι το σύστημα θέρμανσης θέλει την προσοχή και τον έλεγχο για να μπορεί να λειτουργεί σωστά και οικονομικά.

Βελτίωση του συστήματος θέρμανσης - Οδηγίες απο την Greenbuilding

Θέρμανση

Greenbuilding

Βελτίωση του συστήματος θέρμανσης: Ακολουθείστε τα 5 άπλα βήματα που περιγράφουμε για να έχετε μια καλή θέρμανση τον χειμώνα.

Βελτίωση του συστήματος θέρμανσης

Κάθε σύστημα θέρμανσης θέλει τον έλεγχο, τη σωστή συντήρηση και την προσοχή του. Ο ιδιοκτήτης-ιδιοκτήτες, οι ένοικοι ή οι υπεύθυνοι μιας πολυκατοικίας (διαχειριστής, γραφείο διαχείρισης) πρέπει να έχουν υπόψη κάποια βασικά πράγματα που μπορούν να βελτιώσουν το σύστημα θέρμανσης.

Μερικές απλές κινήσεις θα σας βοηθήσουν να έχετε τον λέβητα και ολόκληρο στο σύστημα θέρμανσης σε καλή λειτουργία. Θα αποφύγετε βλάβες ή άλλες περίπλοκες καταστάσεις και το σπίτι σας δεν θα μείνει ποτέ από θέρμανση. Εάν πάλι φροντίζετε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού επιμελώς, τότε ίσως ωφεληθείτε βελτιώνοντας την απόδοση ή και την ασφάλεια του.

Ετήσια συντήρηση του συστήματος θέρμανσης.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνεται συστηματικά η συντήρηση στο λέβητα αλλά και στο σύστημα θέρμανσης συνολικά. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για την χειμερινή περίοδο έχοντας κάνει έγκαιρα συντήρηση στο σύστημα θέρμανσης. Ακόμα και αν ο λέβητας είναι καινούργιος καλό είναι να γίνει ένας έλεγχος που να επιβεβαιώνει την καλή του λειτουργία.

Η συντήρηση και οι ρυθμίσεις στο σύστημα θέρμανσης (λέβητας, καυστήρας, καπνοδόχος,κυκλοφορητής) γίνονται μόνο από αδειούχους συντηρητές. Οι εργασίες συντήρησης θα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο όπως ορίζουν οι διατάξεις και η ισχύουσα νομοθεσία.

Ο συντηρητής ελέγχει μετρά ρυθμίζει και συμπληρώνει το σχετικό έγγραφο, δηλαδή το φύλλο συντήρησης. Στο φύλλο καταγράφονται πιθανά προβλήματα και παραλείψεις καθώς και προτάσεις για την βελτίωση του συστήματος θέρμανσης. Το φύλλο συντήρησης παραδίδεται στον υπεύθυνο που είναι ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής της πολυκατοικίας.

Εξαέρωση των καλοριφέρ.

Εξαερώστε τα σώματα του καλοριφέρ και κερδίστε σε θέρμανση και οικονομία. Κατά την συντήρηση του συστήματος θέρμανσης στο τέλος του φθινόπωρου ο συντηρητής θα πρέπει να εξαερώσει το δίκτυο. Αν πάλι κάνετε συντήρηση σε άλλη χρονική περίοδο να θυμάστε πως αμέσως μόλις ανάψετε την θέρμανση θα πρέπει να κάνετε και εξαέρωση στο δίκτυο θέρμανσης.

Στα περισσότερα σπίτια με συστήματα κεντρικής θέρμανσης και καλοριφέρ οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν πως γίνεται και τι πρέπει να κάνουν για μια σωστή εξαέρωση.Εάν τα σώματα είναι κρύα στο πάνω μέρος τους ή αν ακούτε θορύβους στο δίκτυο σωληνώσεων τότε σίγουρα θα πρέπει να κάνετε εξαέρωση.

Παραθέτουμε τον σύνδεσμο για το πώς μπορείτε να εξαερώσετε αποτελεσματικά τα καλοριφέρ του σπιτιού σας, αλλά και ένα σύντομο video.

Αγοράστε ένα καλό θερμοστάτη.

Βελτιώστε την θέρμανση επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα και εξοικονόμηση ενέργειας με την εγκατάσταση ενός καλού θερμοστάτη. Αφού πρώτα έχετε καλύψει τα πολύ βασικά που είναι η συντήρηση του λέβητα και η εξαέρωση, μπορείτε να επενδύσετε στην αγορά ενός σύγχρονου θερμοστάτη.

Οι θερμοστάτες πλέον προσφέρουν άριστο έλεγχο της θερμοκρασίας/θέρμανσης με μεγάλη ακρίβεια και οικονομία. Υπάρχουν πάρα πολλά μοντέλα αλλά οι βασικοί τύποι είναι τρεις: ο παλιός- μηχανικός θερμοστάτης, ο ηλεκτρονικός και ο προγραμματιζόμενος.

Εάν δεν έχετε ένα προγραμματιζόμενο θερμοστάτη αξίζει να εγκαταστήσετε έναν στο σπίτι σας. Η εγκατάσταση είναι αρκετά εύκολη, η άνεση όμως και ο προγραμματισμός της θέρμανσης πραγματικά μπορεί να σας λύσει τα χέρια.

Έχετε την δυνατότητα να προγραμματίσετε τον θερμοστάτη ανά μέρα ή για το σύνολο της εβδομάδας ανάλογα με τις δικές απαιτήσεις και ανάγκες. Ένας καλός σύγχρονος θερμοστάτης μαθαίνει τις συνήθειες σας και προσαρμόζει επάνω τους την θέρμανση του σπιτιού. Το κόστος ενός κάλου θερμοστάτη είναι περίπου 70-80€.

Πλέον πολλοί θερμοστάτες μπορούν να ελέγχονται και με το κινητό τηλέφωνο.

Ανεμιστήρες οροφής για βελτίωση του συστήματος θέρμανσης.

Χρησιμοποιήστε τους ανεμιστήρες οροφής του σπιτιού όλο τον χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι. Οι ανεμιστήρες οροφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τον χειμώνα για τη βελτίωση της θέρμανση και της επανακυκλοφορίας του αέρα.

Είναι ένας από του πιο απλούς και οικονομικούς τρόπους για υποβοήθηση και διανομή της θέρμανσης το χώρο. Η ανακατανομή του αέρα και της θερμότητας στον χώρο βοηθά σημαντικά στη βελτίωση του συστήματος θέρμανσης.

Γυρνώντας τον διακόπτη που υπάρχει επάνω ανεμιστήρα μπορείτε να τον βάλετε σε χειμερινή λειτουργία. Έτσι λοιπόν ο ζεστός αέρας δεν θα παγιδεύεται στο ταβάνι αλλά θα γυρνά προς τα κάτω μέσα στο χώρο-δωμάτιο. Η αίσθηση ζεστασιάς θα είναι άμεση όπως και η οικονομία στο πετρέλαιο ή στο φυσικό αέριο.

Ασφάλεια στο λεβητοστάσιο - ανιχνευτής καπνού/μονοξειδίου.

Η ασφάλεια ειδικά σε συστήματα θέρμανσης με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο έχει μεγάλη σημασία. Απαγορεύεται μέσα στο λεβητοστάσιο να υπάρχουν πράγματα, συσκευασίες ή ότι οτιδήποτε άλλο δεν έχει σχέση με το σύστημα θέρμανσης.

Πάρα πολλές φορές βλέπουμε σε μελέτες και εγκαταστάσεις που κάνουμε σε παλιά λεβητοστάσια να υπάρχουν εύφλεκτες ύλες πανιά, ξύλα, μπογιές και διαλύτες εκτεθειμένοι μέσα στο χώρο. Απαγορεύεται από την νομοθεσία αλλά και την λογική να αποθηκεύονται εύφλεκτα και μη υλικά μέσα στον χώρο του λεβητοστασίου.

Το λεβητοστάσιο θα πρέπει να έχει όλες τις διατάξεις ασφαλείας όπως ορίζει ο νόμος. Είναι χρήσιμο από πλευράς ασφάλειας να γίνεται εγκατάσταση ανιχνευτών καπνού και ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα έτσι ώστε να προλαμβάνονται δυσάρεστες καταστάσεις.

 

Ζητήστε βοήθεια στο πρόβλημα

που έχετε στην θέρμανση

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.