Ανιχνευτής Μονοξειδίου του Άνθρακα: Για να μην είναι πολύ Αργά

Ανιχνευτής μονοξειδίου του άνθρακα – Συμβουλές για να επιλέξετε τον καλύτερο ανιχνευτή. Ανιχνεύστε τον κίνδυνο και λάβετε τα μέτρα σας.

Greenbuilding ανιχνευτής μονοξειδίου άνθρακα ενημερωθείτε πριν είναι αργά

Θέρμανση

Greenbuilding

,

Ανιχνευτής μονοξειδίου του άνθρακα: Γνωστό και σαν «σιωπηλός δολοφόνος» το μονοξείδιο του άνθρακα είναι άοσμο, άχρωμο και πάρα πολύ επικίνδυνο. Η εγκατάσταση ενός ανιχνευτή μπορεί να είναι σωτήρια.

Ανιχνευτής μονοξειδίου του άνθρακα

Διαβάστε για την επικινδυνότητα και τα προειδοποιητικά σημάδια πιθανής δηλητηρίασης και ενημερωθείτε για το πώς ένας καλός ανιχνευτής μονοξειδίου του άνθρακα μπορεί να σας κρατήσει ασφαλείς.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:

  • Πονοκέφαλος
  • Διαταραχές στην όραση
  • Απομείωση τη εγκεφαλικής λειτουργίας
  • Αποπροσανατολισμός
  • Ζαλάδα
  • Δύσπνοια
  • Ναυτία
  • Εξάντληση
  • Λιποθυμία, Κώμα, Θάνατος

Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν από πονοκέφαλο και χειροτερεύουν εάν κάποιος εκτεθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Παρατηρείστε που μπορεί να είσαστε όταν έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο στο σπίτι απενεργοποιήστε συσκευές όπως ο λέβητας, κουζίνα υγραερίου, φούρνος ή κουζίνα φυσικού αερίου, θερμάστρα υγραερίου. Ανοίξτε τα παράθυρα, εγκαταλείψετε το σπίτι και  καλέστε το ασθενοφόρο.

Οδηγός επιλογής ανιχνευτή.

Ποιος θα χρειαστεί ένα alarm μονοξειδίου; Αν στο σπίτι σας χρησιμοποιείτε κάποιο σύστημα θέρμανσης με ηλεκτρικό τότε δεν χρειάζεστε ένα τέτοιο alarm. Αν όμως χρησιμοποιείτε σαν καύσιμη ύλη για την θέρμανση του σπιτιού σας υγραέριο, πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ξύλα τότε θα πρέπει να εγκαταστήσετε έναν ανιχνευτή σε κάθε δωμάτιο όπου υπάρχει εστία καύσης.

Ένας καλός και ποιοτικός ανιχνευτής θα «μυριστεί» τον κίνδυνο και θα σας ενημερώσει έγκαιρα για την ύπαρξη μονοξειδίου στον αέρα. Υπάρχουν πολλοί τύποι και μοντέλα και δυστυχώς μεγάλο ποσοστό από αυτά δεν είναι αξιόπιστα.

Γενικά μοντέλα πολύ χαμηλού κόστους πολλές φορές έχουν προβλήματα και δεν ενεργοποιούνται από την παρουσία μονοξειδίου του άνθρακα.

Παρατηρήστε αν στο κουτί η στον εξοπλισμό υπάρχουν σήματα με διατάξεις ασφάλειας της ευρωπαϊκής ένωσης.

Ο ανιχνευτής μονοξειδίου του άνθρακα πρέπει να τοποθετείται στους χώρους όπου υπάρχει σύστημα θερμασμένης (λέβητας πετρελαίου, λέβητας αερίου , σόμπες-όχι ηλεκτρικές κ.α.). Η καλύτερη θέση είναι 15-20 από το ταβάνι και 1-2 μέτρα μακριά από τη συσκευή.

Η παρουσία και η συγκέντρωση του επικινδύνου αερίου γίνεται αντιληπτή από τον αισθητήρα μονοξειδίου και όταν ξεπεραστεί το ανώτατο όριο τότε ενεργοποιείται η σειρήνα -  συναγερμός.

Ένας καλός ανιχνευτής θα δώσει έγκαιρα σήμα και η σειρήνα θα χτυπήσει τουλάχιστον με 85db.

Τύποι ανιχνευτών μονοξειδίου.

Ανιχνευτής μονοξειδίου σφραγισμένης μπαταρίας. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό η μπαταρία είναι σφραγισμένη και ενσωματωμένη πάνω στον ανιχνευτή. Μόλις τελειώσει η μπαταρία θα σημάνει ο συναγερμός και θα πρέπει να αλλαχθεί το σύστημα. Αυτοί οι τύποι ανιχνευτών δεν απαιτούν έλεγχο και αλλαγή μπαταρίας συχνά μιας και έχουν διάρκεια ζωής που φτάνει τα 10 έτη.

Ανιχνευτής μονοξειδίου με αντικαταστάσιμη μπαταρία.  Αυτοί οι ανιχνευτές λειτουργούν με  αναλώσιμες μπαταρίες με μέση  διάρκεια ζωής 2-3 χρόνια, ενώ ο ανιχνευτής μπορεί να λειτουργεί έως και 10 χρόνια. Το κόστος αγοράς τους είναι συνήθως φθηνότερο από τον πρώτο τύπο. Υπάρχει όμως η επιβάρυνση του κόστους της καινούργιας μπαταρίας όταν αυτό απαιτηθεί.

Ο τρίτος τύπος Ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα είναι ο «έξυπνος» ανιχνευτής. Όταν ο ανιχνευτής αυτός διαπιστώσει την παρουσία μονοξειδίου ενεργοποιεί το alarm και στέλνει μήνυμα στο τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας. Αυτός ο τύπος ανιχνευτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για ανθρώπους εξοικειωμένους με την τεχνολογία.

Προσοχή: Ο ανιχνευτής μονοξειδίου του άνθρακα μπορεί να είναι σωτήριος. Μην επιλέξετε κάποιον χαμηλού κόστους που μπορεί να μην λειτουργήσει την στιγμή που τον χρειάζεστε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελέγχει τα μοντέλα ανιχνευτών μονοξειδίου του Άνθρακα. Μοντέλα τα οποία δεν παίρνουν τα στάνταρντ ή που εμπεριέχουν άλλους κίνδυνους αποσύρονται, με οδηγίες για απαγόρευση της εμπορίας.

Ανιχνευτές Μονοξειδίου στις Μισθώσεις Ακινήτων

Στην ελληνική νομοθεσία δεν υπάρχει κάποια υποχρέωση του ιδιοκτήτη του σπιτιού για πυρανίχνευση. Δεν απαιτείται λοιπόν η χρήση ανιχνευτή μονοξειδίου όσον άφορα τις απλές αστικές μισθώσεις σπιτιών. Το ίδιο φυσικά δεν ισχύει για τους επαγγελματικούς χώρους. Αν η χρήση του ακινήτου είναι επαγγελματική μπορεί να υπάρχει η υποχρέωση εγκατάστασης ανιχνευτή. Την υποχρέωση ή όχι την ορίζει ο νόμος και ο ελεγκτικός φορέας.

Στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών βλέπουμε ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ανιχνευτείς. Οι εταιρίες που διαχειρίζονται τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων δίνουν προτίμηση σε κατοικίες με καλά μέτρα ασφαλείας. Διαμερίσματα δηλαδή και σπίτια που έχουν ανιχνευτή καπνού και ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα.

Μπορεί η Airbnb να μην είναι ο νομοθέτης αλλά με τον τρόπο της προωθεί μέτρα ασφαλείας. Η Airbnb αλλά και οι χρήστες παγκοσμίως θα προτιμήσουν ένα διαμέρισμα που έχει ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα. Ας είναι η ενοικίαση με Airbnb το μέσο και ο τρόπος για να αυξηθεί η ασφάλεια στις κατοικίες.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ζητήστε βοήθεια στο πρόβλημα

που έχετε στην θέρμανση

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.