Από πού χάνεται η θερμότητα στο σπίτι μου; Μάθετε πως και γιατί

Θερμότητα στο σπίτι: Πως να μειώσετε τις απώλειες θερμότητας από το σπίτι σας.

πως χάνεται η θερμότητα στο σπίτι Greenbuilding

Θέρμανση

Greenbuilding

Διαβάστε με προσοχή πως μπορείτε να περιορίσετε την απώλεια της θερμότητας του σπιτιού σας, είτε πρόκειται να ανακινήσετε ριζικά το σπίτι σας είτε απλά θέλετε να αλλάξτε το σύστημα θέρμανσης.

Σε όλους μας έχει τύχει κάποια στιγμή να καθόμαστε σε ένα ζεστό δωμάτιο και να λέμε «πάγωσαν τα πόδια μου, από κάπου μπαίνει κρύο». Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από πού μπορεί να χάνεται η θέρμανση στο σπίτι; Ποια είναι αυτά τα σημεία από τα οποία εισέρχεται ο κρύος αέρας στο χώρο;

Τι είναι η απώλεια θερμότητας;

Η θερμότητα χάνετε μέσα από το σπίτι με πολλούς τρόπους. Συνήθως η θερμότητα στο σπίτι χάνεται από τα παράθυρα, τις πόρτες, τους τοίχους τα δάπεδα και την οροφή. Αν γνωρίζουμε πως χάνεται η θερμότητα τότε μπορούμε να την περιορίσουμε και να επιλέξουμε τρόπους να καλυτερεύσουμε την θέρμανση. Αν η απώλεια της θερμότητας είναι μεγάλη τότε θα πρέπει να επανεξετάσετε τον τρόπο κατασκευής του σπιτιού σας.

Δεν θέλουμε απώλεια θερμότητας. Πολύ απλά γιατί ένα σπίτι με πολλές απώλειες κοστίζει πολύ περισσότερο για να συντηρηθεί.

Πως να διατηρήστε την θερμότητα στο σπίτι.

Βελτιώστε την θερμομόνωση του σπιτιού.

  • Η βασική μέθοδος για να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού είναι η μόνωση (ταράτσα, δάπεδα και τοίχοι). Παρόλα αυτά πολλές φορές στο σπίτι υπάρχουν «κρυφά» σημεία από τα οποία εισέρχεται κρύος αέρας, επηρεάζοντας τη θερμοκρασία του χώρου με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια για θέρμανση. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά τα σημεία και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα ελαχιστοποιήσουμε έτσι ώστε να έχουμε και εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό της θερμότητας χάνεται από τις θερμογέφυρες. Οι θερμογέφυρες είναι τα σημεία του κελύφους όπου ενώνονται δύο επιφάνειες από διαφορετικά δομικά στοιχεία ή ίδιων δομικών στοιχείων αλλά διαφορετικού πάχους. Συνήθως τις συναντάμε πλευρικά γύρω από ανοίγματα και σε συνδέσεις εξωτερικών στοιχείων και εξαιτίας της μειωμένης θερμικής αντίστασης υπάρχουν σημαντικές θερμικές απώλειες.
  • Βάλτε ενεργειακά κουφώματα στο σπίτι με διπλά τζάμια.

Μειώστε τον αέρα που μπαίνει και βγαίνει από το σπίτι.

  • Τα διπλά τζάμια που προαναφέραμε εκτός από την θερμομόνωση, μειώνουν κατά πολύ και τον αέρα που μπαίνει στο σπίτι. Τα καινούργια κουφώματα έχουν πολύ καλά λάστιχα και στεγανώνουν άριστα το σπίτι.
  • Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βάλετε καινούργια κουφώματα, βάλτε κάποια ειδικά λάστιχα γύρω από την κάσα της πόρτας.
  • Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξουμε είναι τα κενά γύρω από τα καλώδια και τις σωληνώσεις καθώς και από κει ο αέρας μπορεί να εισέλθει στο εσωτερικό του σπιτιού.
  • Ένας εύκολος τρόπος για να αποφύγουμε την είσοδο του κρύου αέρα είναι να σφραγίσουμε τα κενά γύρω από καλώδια, σωληνώσεις αλλά και γύρω από τα παράθυρα και τις πόρτες με αυτοκόλλητα σφραγιστικά προϊόντα. Μια άλλη μέθοδος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι ο αφρός πολυουρεθάνης και η σιλικόνη στεγανοποίησης έτσι ώστε να «γεμίσετε» αυτά τα σημεία.

Επιλογή συστήματος θέρμανσης.

Όλη την θερμότητα που διαφεύγει από το σπίτι προσπαθούμε να την συμπληρώσουμε με τα συστήματα θέρμανσης που είναι πολλά και διάφορα. Για σωστή θερμότητα στο σπίτι

  • Αρχικά, χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή λέβητα, η οποία θα πρέπει να γίνει κατόπιν μελέτης μηχανικού, έτσι ώστε να έχουν ληφθεί υπόψη όλοι οι απαραίτητοι παράγοντες (θερμικές απώλειες κτιρίου, αριθμός διαμερισμάτων αν πρόκειται για πολυκατοικία κτλ.).
  • Ένα άλλο σημείο το οποίο αξίζει να προσέξουμε στο σύστημα θέρμανσης είναι η θερμοκρασία του νερού, η οποία αρκετές φορές είναι υψηλότερη από αυτό που χρειάζεται με αποτέλεσμα την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας. Καλό είναι λοιπόν να συμβουλευτείτε τους ειδικούς για την ενδεδειγμένη θερμοκρασία στο λέβητά σας, ώστε να εξασφαλίσετε την εύρυθμη λειτουργία του.
  • Πολύ σημαντικό ρόλο σε ένα σύστημα θέρμανσης παίζει και ο ορθός σχεδιασμός από τον μηχανικό του υδραυλικού δικτύου όπως και η σωστή επιλογή θερμαντικών σωμάτων, προκειμένου για τη σωστά κατανεμημένη θερμοκρασία στους χώρους.
  • Η τοποθέτηση λάθος μεγέθους σωμάτων στους διάφορους χώρους έχει ως αποτέλεσμα να μη θερμαίνονται σωστά αυτά τα δωμάτια (υπερθέρμανση ή ελλιπής θέρμανση) και να παρατηρείται άσκοπη κατανάλωση ενέργειας.
  • Η τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών είναι μια πολύ καλή επιλογή για να εξασφαλίσουμε σωστή λειτουργία και οικονομία.
  • Η τοποθέτηση των θερμαντικών σωμάτων στα σωστά σημεία όπως και η αποφυγή κάλυψής τους με διάφορα αντικείμενα είναι καθοριστικής σημασίας για την αποδοτική θέρμανση του χώρου αλλά και για την αποφυγή άσκοπης κατανάλωσης ενέργειας.

Το σίγουρο είναι πως όποιον τρόπο και να επιλέξετε θα έχετε μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας αφού η θερμότητα πλέον δεν θα διαφεύγει από κάπου. Τώρα λοιπόν που σιγά σιγά χειμωνιάζει είναι η κατάλληλη περίοδος να ελέγξουμε τις πόρτες και τα παράθυρά μας για τυχόν ρωγμές και κενά ώστε να καταφέρουμε αργότερα να διατηρήσουμε όλη τη θερμότητα στο εσωτερικό του σπιτιού μας.

Θέλετε να ανακαινίστε το σπίτι;

Αφήστε τα στοιχεία σας

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.