Ότι πρέπει να ξέρετε για την θέρμανση με ρεύμα.

θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα

 

Θέρμανση με ρεύμα οικονομία ή μήπως όχι; Η θέρμανση με ρεύμα είναι πάρα πολύ διαδομένη λόγο της ευκολίας της χρήσης της, του χαμηλού κόστους κτήσης και συντήρησης. Θα δούμε αναλυτικά τους διαφορετικούς τρόπους για θέρμανση με ρεύμα και θα επισημάνουμε τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου.

Θέρμανση με ρεύμα: Η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας στην θέρμανση.

Η ηλεκτρική ενέργεια είναι ίσως η ακριβότερη μορφή ενέργειας για θέρμανση. Η χρήση του ηλεκτρικού σαν «καύσιμο»είναι πολύ πιο ακριβή  το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το τζάκι και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι όμως ένα «καύσιμο» το οποίο βρίσκεται παντού και είναι άμεσα διαθέσιμο. Επίσης υπάρχει μια σειρά από συστήματα θέρμανσης που χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα και που μπορούν να εγκατασταθούν εύκολα και σχετικά οικονομικά σε πάρα πολλά σπίτια.

Πρώτα από όλα να πούμε ότι η θέρμανση ενός χώρου μπορεί να γίνεται τοπικά με τζάκι, σόμπες αερόθερμα air-condition κλπ. ή κεντρικά με κάποιο σύστημα θέρμανσης που συνήθως είναι λέβητας που λειτουργεί με φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Για τα διαμερίσματα που είναι ίσως και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον η θέρμανση με ρεύμα γίνεται συνήθως τοπικά δηλαδή μέσα στο διαμέρισμα ανάβουμε μια συσκευή για να θερμάνουμε κάποιον ή κάποιους χώρους. Σε σπίτια, μονοκατοικίες ή όπου ο κανονισμός το επιτρέπει μπορεί να γίνει κεντρικό σύστημα θέρμανσης με ρεύμα πχ. χρησιμοποιώντας αντλίες θερμότητας. Παρακάτω παραθέτουμε τους τρόπους-μεθόδους για θέρμανση με ρεύμα.

Τρόποι θέρμανσης με ρεύμα.

Ηλεκτρικοί Θερμοσυσσωρευτές.

Τα παλιότερα χρόνια οι Θερμοσυσσωρευτές ήταν το πιο διαδεδομένο σύστημα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα. Τα περισσότερα σπίτια που θερμαίνονταν με ρεύμα, διέθεταν θερμοσυσσωρευτές. Σιγά σιγά άρχισαν και ενώ η τιμή του ηλεκτρικού άρχισε να ανεβαίνει, οι θερμοσυσσωρευτές αντικαθίστανται με καλοριφέρ  και συστήματα κεντρικής θέρμανσης πετρελαίου και αερίου. Οι θερμοσυσσωρευτές χρησιμοποιούν την φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια π.χ. ηλεκτρικό ρεύμα σε νυχτερινό τιμολόγιο, την αποθηκεύσουν και την εκπέμπουν κατά την διάρκεια της ημέρας. Έτσι λοιπόν ζεσταίνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας και απελευθερώνουν τη θερμότητα στο σπίτι όποτε αυτή χρειαστεί.

Όπως όλοι γνωρίζουμε το νυχτερινό ρεύμα είναι πολύ πιο οικονομικό. Έτσι η ΔΕΗ αλλά και οι άλλοι πάροχοι χρεώνουν περισσότερο το ηλεκτρικό ρεύμα την ήμερα από ότι την νύχτα. Αν έχετε νυχτερινό ρεύμα στο σπίτι σας τότε οι Θερμοσυσσώρευτες είναι από τις καλύτερες λύσεις για εσάς.Οι θερμοσυσσωρευτές είναι θερμαντικά σώματα με αντιστάσεις. Οι αντιστάσεις είναι περασμένες μέσα από κεραμικά υλικά που αποθηκεύουν την θερμότητα. Έτσι οι αντιστάσεις ζεσταίνονται την ώρα που το ρεύμα είναι φθηνό και αποδίδουν την θερμότητα στην διάρκεια της ημέρας.

Ποιοτική θέρμανση – θερμοσυσσωρευτές

Οι σύγχρονοι θερμοσυσσωρευτές είναι καλύτερα μονωμένοι και έτσι να είναι σε θέση να αποθηκεύουν αποδοτικότερα την θερμότητα. Μπορούν λοιπόν από τον σύγχρονο τρόπο κατασκευής τους και την πολύ καλή θερμομόνωση να αποθηκεύουν την θερμότητα, αντί να την διαθέτουν συνεχώς καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η απόδοση της θερμότητας είναι ελεγχόμενη και υποστηρίζεται από ηλεκτρονικές διατάξεις έλεγχου και τον ανεμιστήρα, έτσι ώστε να μπορείτε να θερμαίνετε ένα δωμάτιο πιο γρήγορα και αποδοτικά. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε μοντέλα και τιμές. Μπορείτε να υπολογίζετε σε μια επένδυση άνω των 500€ για έναν καλό θερμοσυσσωρευτή.

Ηλεκτρολογική σύνδεση θερμοσυσσωρευτές

Θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε έναν πιστοποιημένο εγκαταστάτη ηλεκτρολόγο για τέτοιες ηλεκτρικές συσκευές. Μπορείτε να βρείτε πιστοποιημένους ηλεκτρολόγους μέσω των σωματείων εγκαταστατών ηλεκτρολόγων ή μπορείτε να μας καλέσετε για να σας βοηθήσουμε. Η τοποθέτηση ή αντικατάσταση ενός θερμοσυσσωρευτή δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει κάποιος χωρίς ηλεκτρολογικές γνώσεις.

Εκτός από τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας τα σύγχρονα μοντέλα θερμοσυσσωρευτών έχουν ειδικά ηλεκτρονικά χειριστήρια. Τα χειριστήρια των θερμαντήρων αποθήκευσης επιτρέπουν την ρύθμιση ενός θερμοστάτη έτσι ώστε το σώμα να απενεργοποιείται όταν έχει φτάσει σε κάποια συγκεκριμένη θερμοκρασία κάνοντας οικονομία στο ρεύμα. Ένας θερμοσυσσωρευτής με αυτά τα συστήματα ελέγχου, υπολογίζει αυτόματα την θερμότητα που έχει αποθηκευτεί, ελέγχει την θερμοκρασία του δωματίου και αποθηκεύει δεδομένα ανάλογα με την προηγούμενη χρήση και τις αλλαγές του καιρού.

Ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα.

Έχουμε τις ηλεκτρικές θερμάστρες, κονβέκτορες, θερμοπομπούς, σώματα λαδιού. Βασική αρχή λειτουργίας είναι ότι χρησιμοποιούν μια ηλεκτρική αντίσταση που ζεσταίνεται και δίνει την θερμότητα-ζέστη άμεσα ή την αποθηκεύει και την δίνει αργότερα π.χ. θερμοπομποί. Όλη η ηλεκτρική ενέργεια γίνεται θερμότητα.

Το κόστος αγοράς ενός θερμαντικού σώματος είναι σχετικά χαμηλό και προτιμάτε η χρήση όταν δεν θέλουμε να ζεστάνουμε όλο το σπίτι αλλά κάποιο συγκεκριμένο μόνο χώρο. Τα άσχημα νέα είναι ότι η θέρμανση αυτή κοστίζει και ίσως να είναι η πιο ακριβή μορφή θέρμανσης. Έτσι ένα σώμα λαδιού 3 κιλοβάτ κοστίζει 0,54€ για λειτουργία μιας ώρας για να ζεστάνει ένα δωμάτιο 15-20 τ.μ. Οι θερμοπομποί έχουν χαμηλότερο κόστος χρήσης γιατί δουλεύουν με νυχτερινό ρεύμα και έτσι ένα αντίστοιχο σώμα 3 κιλοβάτ θα κόστιζε 0,27€ για λειτουργία μιας ώρας. Αναλυτικά στήν προτεινόμενη σελίδα θα βρείτε τα κόστη για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Air condition – Κλιματιστικά για θέρμανση.

Βασική αρχή λειτουργίας είναι ότι χρησιμοποιούν την θερμότητα που υπάρχει στο περιβάλλον την οποία και προωθούν μέσα στο χώρο. Ένα Air condition 1 κιλοβάτ ηλεκτρικής ισχύος μπορεί να θερμάνει ένα δωμάτιο 15-20 τ.μ. και να κοστίσει κοστίσει από 0,10-0,16€ για λειτουργία μιας ώρας.

Αντλία θερμότητας.

Βασική αρχή λειτουργίας είναι όπως και στα Air condition ότι χρησιμοποιούν την θερμότητα που υπάρχει στο περιβάλλον αλλά στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποιείται για να ζεστάνει νερό που κυκλοφορεί μέσα στο κύκλωμα του καλοριφέρ. Το κόστος αγοράς είναι αρκετά μεγάλο όμως μας δίνει μεγάλο οικονομικό όφελος στην χρήση μιας και είναι 3 φορές και πλέον πιο οικονομική από το πετρέλαιο.

Ενδοδαπέδια θέρμανση με ηλεκτρικό.

Η ενδοδαπέδια θέρμανση αυτού του τύπου είναι μια πόλη καλά λύση ειδικά σε ριζικές ανακαινίσεις. Έτσι αφού γίνει πρώτα η προετοιμασία του δαπέδου στρώνεται ένα ρολό με θερμομόνωση και από πάνω τα ρολλά με ηλεκτρική αντίσταση. Τα ρολλά συνδέονται μεταξύ τους και στο τέλος στον θερμοστάτη του δωματίου. Από πάνω μπαίνει το τελικό δάπεδο και η εφαρμογή είναι έτοιμη για λειτουργία.

Η ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση είναι άμεση και αποτελεσματική. Ο χώρος μπορεί να αυτονομηθεί και να ανάβει μόνο η ζώνη ή το δωμάτιο που θα επιλέξει ο ιδιοκτήτης.

Αυτές λοιπόν είναι οι βασικές μορφές για θέρμανση με ρεύμα όπως αυτές έχουν προκύψει μέσα από τα χρόνια λειτουργίας και αξιολόγησης των εκάστοτε συστημάτων.

exoikonomo