Ενοικίαση ή αγορά σπιτιού ευθύνες, φόροι, ΕΝΦΙΑ κ.α.

Ενοικίαση ή αγορά σπιτιού; Έχετε δίλημμα για το αν πρέπει να αγοράσετε η να νοικιάσετε κάποιο διαμέρισμα; Διαβάστε ενημερωθείτε και μετά αποφασίζετε.

Αγορά ή ενοικίαση σπιτιού Greenbuilding

Real Estate

Greenbuilding

 

Η αγορά ενός σπιτιού είναι μεγάλη απόφαση. Μεγάλη σημασία έχει η περιοχή που είναι το ακίνητο, το κόστος αγοράς αλλά και της ανακαίνισης, η τοποθεσία, η δυνατότητα λήψης δάνειου αλλά και ο τρόπος ζωής των ενδιαφερόμενων. Η αγορά δεν είναι για όλους. Πολλοί είναι πολύ καλύτερα νοικιάζοντας ένα διαμέρισμα.

Στο ερώτημα «Ενοικίαση ή αγορά σπιτιού;» μόνο εσείς μπορείτε να απαντήσετε, εμείς απλά θα σας καθοδηγήσουμε. Σίγουρα η απόφαση που θα πάρετε θα είναι σημαντική και θα έχει επιπτώσεις (καλές ελπίζουμε) στον τρόπο ζωής σας, στην εργασία, στις μετακινήσεις σας κλπ.

Ενοικίαση ή αγορά σπιτιού;

Η πρόθεση για αλλαγή του χώρου σας σε συνδυασμό με την σκέψη αγορά ή ενοικίαση σίγουρα είναι κάτι που στρεσάρει. Πολύς κόσμος μπερδεύεται όταν πρόκειται να αγοράσει ή να νοικιάσει ένα διαμέρισμα. Σίγουρα η αβεβαιότητα ενισχύεται από το γεγονός ότι πρόκειται να πάρετε απόφαση που θα αλλάξει την ζωή σας.

Ένα είναι σίγουρο, δεν μπορεί να υπάρξει μια και μόνο απάντηση στο ερώτημα ενοικίαση ή αγορά σπιτιού; Είναι δεδομένο ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, με τις ιδιαιτερότητες και τις καθημερινές καταστάσεις που βιώνει. Αν θέλετε όμως να βρείτε τι πραγματικά ταιριάζει σε εσάς εξετάστε όλα τα διαφορετικά σενάρια. Ελέγξτε, ψάξτε ρωτήστε να δείτε τι μπορεί να ταιριάζει καλυτέρα σε εσάς.

Για παράδειγμα αν είστε νέος ή νέα και δεν έχετε οικογένεια ίσως είναι καλύτερο να νοικιάσετε ένα διαμέρισμα και να αποταμιεύστε τα χρήματα σας. Αν πάλι θέλετε να μείνετε κάπου μόνιμα, κοντά στον χώρο εργασία σας, κοντά σε συγγενείς και φίλους ή κοντά στο σχολείο των παιδιών σας, τότε ίσως είναι καλό να εξετάσετε την αγορά ενός σπιτιού ή διαμερίσματος.

Πριν όμως αποφασίσετε θα πρέπει να γνωρίζετε και να έχετε σκεφτεί πια είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της αγοράς ή ενοικίασης ενός ακινήτου. Παραθέτουμε μια λίστα με σημαντικούς παράγοντες που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε.


Θέλετε έξτρα ευθύνες;

Εάν έχετε υπογράψει αστική μίσθωση τότε για 3 τουλάχιστον χρόνια έχετε εξασφαλίσει την διαμονή σας στο σπίτι που εσείς έχετε επιλέξει. Ότι προβλήματα μπορεί να προκύψουν στο σπίτι είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη.

Εάν προκύψουν θέματα με τις υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις ή υγρασία στο μπάνιο, στους τοίχους και στο ταβάνι , τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Όλα τα έξοδα θα τα καλύψει ο ιδιοκτήτης του ακίνητου.

Από την άλλη εάν αγοράσετε ένα σπίτι τότε αναλαμβάνετε όλες τις ευθύνες για επισκευές και συντήρηση. Θα έχετε να καλύψετε τις δαπάνες και να βρείτε τα κατάλληλα συνεργεία που θα αναλάβουν τις επισκευαστικές εργασίες. Θα έχετε την ευθύνη, τον συντονισμό άλλα θα επωμιστείτε και τα προβλήματα στην ανακαίνιση του σπιτιού.

Προτιμήστε την : Ενοικίαση

Άρα αν σκοπεύετε η αν προτιμάτε να ελαχιστοποιήσετε τις ευθύνες προτιμήστε την ενοικίαση. Σίγουρα το συμφωνητικό της μίσθωσης θα σας καλύψει από επισκευές που θα βαρύνουν τον ιδιοκτήτη.


Θέλετε το δικό σας χώρο;

Έχετε προβλήματα με γείτονες που μπορεί να κάνουν φασαρία και να σας ενοχλούν όταν εσείς θέλετε να ηρεμίσετε; Μήπως συμβαίνει και το αντίθετο; δηλαδή να παραπονιούνται οι γείτονες όταν εσείς έχετε βάλει δυνατά την μουσική;

Πολλές φορές σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα σε παλιές κατασκευές όπου δεν υπάρχει καλή ηχομόνωση. Κατά κάποιο τρόπο καταπιέζεται το αίσθημα της ελευθερίας και της ιδιωτικότητας σας; Πολλές φορές θα χρειαστεί να συμβιβαστείτε είτε πρόκειται για κατοικίδια, για μουσική ή εργασίες που κάνουν θόρυβο μέσα στο σπίτι.

Αν έχετε οικογένεια και θέλετε να έχετε την σιγουριά και την ασφάλεια του δικού σας χώρου, τότε ίσως είναι καλύτερο να εξετάσετε την αγορά.

Προτιμήστε την : Αγορά

Επενδύστε στην αγορά ενός καλού σπιτιού. Μπορείτε εάν το προτιμάτε να αγοράσετε μια μονοκατοικία όπου θα έχετε την άνεση του προσωπικού σας χώρου και πλήρη ιδιωτικότητα. Αν πάλι τα οικονομικά σας δεν το επιτρέπουν διαλέξτε ένα διαμέρισμα καλής κατασκευής που να έχει σωστή διαρρύθμιση και ηχομόνωση.


Μπορείτε να πληρώνετε τους φόρους;

Σημαντικός παράγοντας στο ερώτημα «αγορά ή ενοικίαση σπιτιού» είναι ο φόρος. Εάν έχετε το δικό σας σπίτι σίγουρα έχετε οικονομικό όφελος το ότι δεν πληρώνετε ενοίκιο. Παράλληλα δεν έχετε κόστη συντήρησης , επισκευής και φθορές που σίγουρα θα προκύψουν από την χρήση του σπιτιού.

Υπάρχουν όμως πλέον πολλοί φόροι συνδεδεμένοι με την ιδιοκτησία του σπιτιού. Φόροι που σε αρκετές περιπτώσεις είναι δύσκολο να πληρωθούν. Έτσι λοιπόν το σπίτι στην Ελλάδα έχει Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακίνητων ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται επι των τετραγωνικών μέτρων της ιδιοκτησίας. Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Δαπάνη διαβίωσης και Συμπληρωματικό φόρο για το σύνολο της περιουσίας με αφορολόγητο το ποσό των 200.000€.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η φορολογία για την ιδιοκτησία στην χώρα μας ενώ έχει αρκετούς και διαφορετικούς φόρους είναι περίπου στο μέσο όρο των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α.

γρεεν βθιλδινγ Ενοικίαση ή αγορά σπιτιού

Προτιμήστε την : Ενοικίαση

Σαν ιδιοκτήτης πέραν του κόστους της αγοράς θα έχετε και όλους τους φόρους που προαναφέραμε. Μπορείτε να είστε συνεπείς; Αν θέλετε να μην έχετε την έννοια πως θα πληρώσετε την εφορία τότε το ενοίκιο ίσως να είναι το ενδεδειγμένο για εσάς.


Ευελιξία

Εάν η δουλειά σας απαιτεί πολλές μετακινήσεις τότε θα πρέπει να επανεξετάσετε την πιθανότητα αγοράς ενός σπιτιού ή διαμερίσματος. Εάν κάνετε πολλά ταξίδια τότε είναι σίγουρο πως ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μένετε μακριά από την ιδιοκτησία σας.

Επίσης αν χρειαστεί να αλλάξτε πόλη και τόπο κατοικίας άμεσα, τότε είναι πολύ πιθανό να πρέπει να επιβαρυνθείτε με ένα επιπλέον έξοδο δηλαδή το νοίκι. Παράλληλα το σπίτι σας μπορεί να μείνει ανοίκιαστο ή να πρέπει να το πουλήσετε άμεσα. Δεδομένης δε και της αβεβαιότητας που υπάρχει στην αγορά μπορεί να μην μπορέσετε να καλύψετε το κόστος αγοράς.

Προτιμήστε την : Ενοικίαση

Εάν η δουλειά σας απαιτεί συχνές μετακινήσεις και μετεγκαταστάσεις τότε η μίσθωση είναι η πιο σωστή επιλογή. Είναι σίγουρο πως δεν θα μπορείτε να απολαύσετε το σπίτι σας που ταυτόχρονα είναι και ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο.


 

Τα τελευταία χρόνια σε αρκετές πόλεις τις Ελλάδας έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στην ενοικίαση. Ο κύριος λόγος είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb. Οι ενοικιάσεις με Airbnb έχουν ανεβάσει σημαντικά τα νοίκια στις κατοικίες ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχουν αρκετά σπίτια για συμβατικές-αστικές μισθώσεις. Μήπως πλέον  έχει έρθει η ώρα για αγορά ακίνητου;

Ενοικίαση ή αγορά σπιτιού; η επιλογή είναι δική σας.

Πηγές : ΟΟΣΑ , ΠΟΜΙΔΑ

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.