Πόσο σημαντική είναι η ηχομόνωση και γιατί;

ηχομόνωση Green Building

Η ηχομόνωση σε ένα χώρο έχει στόχο την απομόνωσή του από τους ήχους του εξωτερικού περιβάλλοντος αλλά και το αντίστροφο, δεν επιτρέπει δηλαδή την έξοδο των ήχων στους εξωτερικούς χώρους. Σε ένα κτίριο ο ήχος μπορεί να μεταδοθεί με διάφορους τρόπους, μέσα από τους τοίχους, από τα δάπεδα, από την οροφή κτλ.

Η σωστή και επαρκής ηχομόνωση σε ένα κτίριο παίζει καθοριστικό ρόλο για μια άνετη διαβίωση σε αυτό, αφού μπορεί να απομονώσει διάφορους θορύβους, όπως φωνές, τηλεόραση, χτύπους, μουσική, θόρυβο από το δρόμο κ.ά. Πόσες φορές άλλωστε δε σας έχει τύχει να θέλετε να ξεκουραστείτε και να ακούγεται δυνατά η τηλεόραση από το διπλανό διαμέρισμα ή οι φωνές και τα κορναρίσματα από τα αυτοκίνητα στο δρόμο;

Μετάδοση του ήχου και Ηχομόνωση.

Πως όμως γίνεται η μετάδοση του ήχου; Ο ήχος μεταδίδεται με δυο και μόνο τρόπους δια μέσου του αέρα και μέσα από τις κατασκευές (τοίχος, πάτωμα, οροφή κλπ.)

  • Ο ήχος που μεταδίδεται μέσω του αέρα είναι εύκολο να γίνει αντιληπτός και να εντοπιστεί. Έτσι λοιπόν εύκολα μπορούν να σφραγιστούν όποιες τρύπες υπάρχουν στο χώρο.
  • Ο ήχος όμως που μεταδίδεται μέσα από τις κατασκευές είναι είναι πολύ πιο δύσκολα ανιχνεύσιμος. Ο ήχος δονεί τους τοίχους, το πάτωμα την οροφή, που όλα όμως αυτά τα στοιχεία είναι συνδεδεμένα με τον υπόλοιπο ιστό του κτιρίου. Όταν δονούνται αυτά τα στοιχεία λειτουργούν σαν σύνολο και μπορούνε να μεταφέρουν τον ήχο που έχει παραχθεί στο δωμάτιο σας στο υπόλοιπο κτίριο.
  • Η ηχομόνωση απαιτεί ειδική μελέτη για να έχει το ιδανικό αποτέλεσμα.

Η ηχομόνωση βέβαια βρίσκει εφαρμογή όχι μόνο σε κατοικίες αλλά και σε επαγγελματικούς και βιομηχανικούς χώρους, όπως για παράδειγμα κέντρα διασκέδασης ή εργοστάσια τα οποία βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ανάγκες για ηχομόνωση είναι αυξημένες καθώς η στάθμη θορύβου είναι αρκετά υψηλή.

Η τοποθέτηση του ηχομονωτικού υλικού γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες του κτιρίου, έτσι λοιπόν μπορεί να τοποθετηθεί μόνο στους τοίχους μιας κατασκευής, για παράδειγμα σε μια μονοκατοικία. Από την άλλη, πολύ συχνά η τοποθέτηση του ηχομονωτικού υλικού γίνεται και στο πάτωμα όταν αφορά σε πολυώροφα κτίρια, απομονώνοντας με αυτό τον τρόπο θορύβους από έπιπλα, από το περπάτημα, τριξίματα κ.α. Τέλος, όταν η ηχομόνωση αφορά σε επαγγελματικούς χώρους (π.χ. νοσοκομεία, νυχτερινά κέντρα, αίθουσες εκδηλώσεων) τότε χρησιμοποιούνται υλικά που απορροφούν ήχους σε πολύ χαμηλές συχνότητες για την εξασφάλιση του καλύτερου αποτελέσματος.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά που έχουν τα ηχομονωτικά υλικά είναι ότι προσφέρουν παράλληλα και θερμομόνωση, είναι φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, προσφέρουν πυροπροστασία ενώ υπάρχουν υλικά για εφαρμογή σε όλα τα πατώματα (ξύλινα πατώματα, πλακάκι, συνθετικά πατώματα κ.ά.).

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι η ηχομόνωση σε ένα κτίριο μπορεί να επιτευχθεί τόσο στη φάση της κατασκευής του όσο στην ανακαίνισή του.

 

 

Θέλετε να ανακαινίστε το σπίτι;

Αφήστε τα στοιχεία σας

Πηγή: KNAUF

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.