Οφέλη από το νυχτερινο ρευμα – ωράριο, διαδικασία και τέλη σύνδεσης

Οφέλη από το νυχτερινο ρευμα – ωράριο, διαδικασία και τέλη σύνδεσης

Το νυχτερινο ρευμα είναι ένας άριστος τρόπος για οικονομία στα νοικοκυριά, χωρίς όμως να γίνεται κάποια ουσιαστική εξοικονόμηση ενεργείας. Πώς γίνεται όμως  αυτό; Θα πούμε παρακάτω πόσο όφελος μπορούμε να έχουμε αλλά και τον τρόπο που μπορούμε να αποκτήσουμε νυχτερινό ρεύμα στο σπίτι μας.

νυχτερινό ρεύμα

Τι είναι το νυχτερινο ρευμα και γιατί είναι πιο φτηνό;

Η ΔΕΗ θέλει σαν παραγωγός αλλά και σαν διανομέας να έχει μια όσο τον δυνατόν σταθερότερη ζήτηση από τους καταναλωτές όλη την ώρα, όλες τις μέρες, όλο τον χρόνο. Όμως αυτό δεν είναι εφικτό γιατί άλλες είναι η ζήτηση του καλοκαιριού από το φθινόπωρο και άλλη η ζήτηση που υπάρχει την ημέρα από το βράδυ. Έτσι λοιπόν, δίνεται ένα οικονομικό κίνητρο στους καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν σε περιόδους μειωμένης ζήτησης (off- peak) ρεύμα σε χαμηλότερη τιμή μονάδας. Αυτό είναι το νυχτερινο ρευμα και ενδείκνυται για χρήσεις που είναι ενεργοβόρες και δαπανηρές όπως η φόρτιση των θερμοσυσσωρευτών, τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων, ο θερμοσίφωνας κα.

Ποιο είναι το ωράριο του νυχτερινού ρεύματος που μπορούμε να έχουμε σήμερα;

Για τη καλοκαιρινή περίοδο (Μάιος – Οκτώβριος) το νυχτερινό ρεύμα ισχύει από 23:00 έως 07:00, ενώ τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος – Απρίλιος) για την ηπειρωτική χώρα και τα διασυνδεδεμένα νησιά είναι από 02:00 έως 08:00 και 15:00 έως 17:00 ενώ για τα μη διασυνδεμένα νησιά 02:00 έως 08:00 και 15:30 έως 17:30.

Ποιο είναι το οικονομικό όφελος που δίνει το νυχτερινο ρευμα;

Για να γίνει απλό και κατανοητό η ΔΕΗ χρεώνει (εκτός από ΦΠΑ, χρεώσεις δήμου & ΕΡΤ και ειδικά τέλη)

την προμήθεια ρεύματος (πόσο ρεύμα δηλαδή τις κιλοβατώρες καταναλώνουμε)

τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που είναι η χρήση του δικτύου μεταφοράς, η χρήση του δικτύου διανομής, Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας

και ειδικό τέλος Μείωσης Αέριων Ρύπων και λοιπές χρεώσεις.

Το νυχτερινό τιμολόγιο έχει πρώτα από όλα φθηνότερη τιμή προμήθειας της κιλοβατώρας με τιμή 0,06610 €/kWh ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΕΩΣ ΚΑΙ 45% αλλά έχει μηδενικό κόστος για χρεώσεις του δικτύου μεταφοράς και διανομής αλλά και μειωμένες τιμές για τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας.

Πώς γίνεται η διαδικασία για σύνδεση με νυχτερινο ρευμα και πόσο κοστίζει μια νέα σύνδεση και το πάγιο;

Θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να καλέσει έναν ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη έτσι ώστε να προσθέσει το κατάλληλο καλώδιο μεταξύ του ρολογιού και του πίνακα και να κάνει την απαραίτητη δήλωση εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου. Κατόπιν θα πρέπει να γίνει επίσκεψη στο κατά τόπους γραφείο του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, μαζί με την ταυτότητα και το ΑΦΜ έτσι ώστε να υποβληθεί η δήλωση του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου. Τέλος θα γίνει μια τελευταία επίσκεψη σε κατάστημα της ΔΕΗ για να γίνει η υπογραφή της σύμβασης μαζί με την ταυτότητα και ένα έντυπο που να αποδεικνύει το ΑΦΜ.

Ποιο είναι το κόστος για την σύνδεση με νυχτερινό ρεύμα και πιο το πάγιο;

Το κόστος για νέα σύνδεση είναι 34€ + ΦΠΑ. και το πάγιο είναι 2€ το τετράμηνο.

exoikonomeseenergeias

exoikonomeseenergeias facebook

Tags: