Πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον προϋποθέσεις.

Μάθετε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ένταξη στο Εξοικονομώ κατ οίκον. 

Το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον επιδοτεί μεγάλο μέρος του κόστους κατασκευής έτσι ώστε να γίνει η ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού, του διαμερίσματος σας ή και του συνόλου της πολυκατοικίας, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Θα παραθέσουμε αναλυτικά τις απαιτήσεις και τις απαραίτητες  για την ένταξη στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον προϋποθέσεις. Η απαραίτητη διαδικασία για την ένταξη στο πρόγραμμα καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά στην σελίδα μας, πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον.

Οι βασικές για το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον προϋποθέσεις είναι :

  • Πρώτη και σημαντικότερη προϋπόθεση για ένταξη στο πρόγραμμα είναι το σπίτι, διαμέρισμα η πολυκατοικία να είναι ενεργειακής κλάσης κατώτερης ή ίσης της κατηγορίας Δ (με την ενεργειακή κατηγορία Α+ να είναι η καλύτερη και την κατηγορία Η την χειρότερη). Παλιά σπίτια πριν τον κανονισμό θερμομόνωσης του 1979 είναι χαμηλής ενεργειακής κλάσης και εντάσσονται σίγουρα στο πρόγραμμα.

Το κριτήριο της ενεργειακής κλάσης είναι η βασικότερη από τις προϋποθέσεις του εξοικονομώ. Είναι το κριτήριο που λέει εάν το κτίριο είναι ενεργειακά μη αποδοτικό και χρειάζεται πραγματικά ενεργειακή αναβάθμιση. Η ενεργειακή κλάση του ακίνητου ακινήτου πιστοποιείται από τον ενεργειακό επιθεωρητή που εκδίδει το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου.

Θα δώσουμε κάποια παραδείγματα κατοικιών που συνήθως έχουν ενεργειακή κλάση Δ ή χειρότερη:

Μονοκατοικία ή διαμέρισμα σε πολυκατοικία χωρίς μόνωση.

Μονοκατοικία με θερμομόνωση χωρίς ηλιακό.

Εκτεθειμένο διαμέρισμα σε πολυκατοικία με θερμομόνωση χωρίς ηλιακό ή φυσικό αέριο.

Ρετιρέ με κακή θερμομόνωση.

  • Δεύτερη και εξίσου σημαντική προϋπόθεση είναι το κτίριο να βρίσκεται σε περιοχή με τιμή τιμή ζώνης χαμηλότερης των 2100 €/τ.μ., ενώ δεν ισχύει πλέον κάποιος περιορισμός ως προς το έτος κατασκευής ή και έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου.
  • το ακίνητο πρέπει να έχει οικοδομική άδεια, ενώ σε άμα δεν υπάρχει έντυπο της οικοδομικής αδείας θα πρέπει να υπάρχει ένα νομιμοποιητικό έγγραφο κάποιας μορφής που να πιστοποιεί ότι το κτίριο είναι νόμιμο.
  • Η τελευταία προϋπόθεση για το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον, είναι ο ιδιοκτήτης – ιδιοκτήτρια του σπιτιού να είναι κάτω των 75 ετών. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης είναι μεγαλύτερος μπορεί να μπει κάποιος εγγυητής, μετά από σχετική αξιολόγηση π.χ. ο εγγυητής θα πρέπει να έχει κάποια minimum εισοδήματα τα όποια αξιολογούνται από την τράπεζα κατά περίπτωση.

 

exoikonomo