Πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ οίκον – επιλέξιμες παρεμβάσεις.

Εξοικονόμηση κατ οίκον παρεμβάσεις : Διαβάστε για ποιες εργασίες μπορείτε να επιδοτηθείτε από το Πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ οίκον. 

Για τα οφέλη και την χρησιμότητα του προγράμματος εν τάχη αναφέρουμε ότι για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20,000€ οι δικαιούχοι μπορούν να έχουν όφελος έως και 70% ενώ για οικογενειακό εισόδημα από 60,000€ μέχρι 20,000€ το όφελος είναι 35%. Επίσης για να ενταχθεί ένα κτίριο στο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι κατοικία, με τιμή ζώνης κάτω των 2,100€ , να έχει οικοδομική άδεια και το ενεργειακό πιστοποιητικό να είναι κατηγορίας Δ η χειρότερο.

Ποιες όμως είναι οι επιλέξιμες δαπάνες που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ’ οίκον για την ενεργειακή αναβάθμιση ενός σπιτιού;

Πρώτα από όλα να πούμε ότι οι ενεργειακές παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν στο ακίνητο-κατοικία συμφωνούνται με τον ενεργειακό επιθεωρητή και σκοπό έχουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά την κατοικία. Έτσι ενέργειες οι οποίες δεν προσδίδουν κάποιο ουσιαστικό όφελος και εξοικονόμηση ενέργειας δεν είναι επιλέξιμες και δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα εξοικονομώ .

Εξοικονόμηση κατ οίκον παρεμβάσεις – Εργασίες που επιδοτούνται.

Θερμομόνωση.

Θερμομόνωση του κελύφους του κτιρίου, είναι μια από τις πρωταρχικές ενέργειες που μπορεί να κάνει κάποιος για να αναβαθμίσει ενεργειακά το σπίτι του ειδικά αν είναι κατασκευασμένο πριν από το 1979. Πρακτικά μια θερμομόνωση μπορεί να γίνει εξωτερικά του τοίχου βάζοντας πρώτα μια κόλλα με ρητίνη σαν υπόστρωμα, μετά τοποθετώντας τις πλάκες πολυστερίνης ( μονωτικά φύλλα), μετά βάζοντας ένα πλέγμα για στερέωση και τελειώνοντας με ένα ρητινούχο σοβά που θα δώσει και την τελική υφή, όψη και το χρώμα του τοίχου. Άλλος τρόπος εφαρμογής της μόνωσης είναι από το εσωτερικό μέρος του τοίχου.

Ένας τοίχος μονωμένος με τις σύγχρονες μεθόδους είναι έως και 5 φορές πιο ανθεκτικός στις απώλειες θερμότητας. Οι ανώτατες τιμές είναι 40 €/m2 για μόνωση δώματος, 50 €/m2 για εξωτερική θερμομόνωση και 25 €/m2 για εσωτερική θερμομόνωση.

Αντικατάσταση κουφωμάτων και συστημάτων σκίασης.

Αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα και ενεργειακά διπλά τζάμια ή και κουφώματα έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ενεργειακή αναβάθμιση. Επιλέξιμη ενεργεία είναι η αντικατάσταση του συνόλου των κουφωμάτων, μόνο των τζαμιών, η εγκατάσταση εξώπορτας σε μονοκατοικία και εξώπορτας και κουφωμάτων σε κλιμακοστάσιο πολυκατοικίας. Οι ανώτατες τιμές είναι για συρόμενα ή επάλληλα 250 €/m2, για ανοιγόμενα 280 €/m2 και μόνο υαλοπίνακες 75 €/m2.

Επίσης επιλέξιμη δαπάνη για το πρόγραμμα είναι και η τοποθέτηση εξωτερικών σκίαστρων όπως πατζούρια και ρολά για τα κουφώματα. Το ανώτατο ποσό για εξωτερικά συστήματα σκίασης και εξώφυλλα φτάνει μέχρι τις 2.500 € ανά ιδιοκτησία.

Αναβάθμιση του συστήματος ζεστού νερού χρήσης.

Αναβάθμιση του συστήματος ζεστού νερού χρήσης με εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα για παράγωγη ζεστού νερού. Το πρόγραμμα επιδοτεί την αγορά τοποθέτηση και εγκατάσταση σωλήνων από την ταράτσα μέχρι το σπίτι μέχρι του συνολικού κόστους των 1.300 € ανά διαμέρισμα.

Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης.

Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης που μπορεί να περιλαμβάνει αντικατάσταση καυστήρα ή και λέβητα με νέο σύστημα φυσικού αερίου η πετρελαίου, καυστήρα βιομάζας, αντλίες θερμότητας και συστήματα ηλιοθερμίας. Οι επιλέξιμες δαπάνες για το πρόγραμμα όσων αφορά την θέρμανση ειναι : εξοπλισμός του λεβητοστασίου και του δικτύου διανομής, αντλίες, καμινάδα, μόνωση κυκλοφορητές καθώς και συστήματα αυτοματισμού και έλεγχου όπως θερμοστάτες, θερμοστατικές κεφάλες, συστήματα θερμομέτρησης, χρονοδιακόπτης και αντιστάθμιση.

Στις συνολικές δαπάνες του προγράμματος εξοικονόμηση κατ οίκον προβλέπεται και συμπεριλαμβάνεται το κόστος βοηθητικών εργασιών έτσι ώστε να είναι δυνατόν να υλοποιηθούν αλλά και να είναι λειτουργικές οι παραπάνω παρεμβάσεις καθώς και κάποια πιθανά κόστη ασφαλιστικών εισφορών που μπορεί να προκύψουν.

exoikonomeseenergeias