Οι αισθητήρες κίνησης, ένας σύμμαχος στην εξοικονόμηση ενέργειας.

αισθητήρες κίνησης aistheteres kineses

Εξοικονόμηση Ενέργειας

Greenbuilding

Πόσες φορές έχουμε βγει από το γραφείο και έχουμε αφήσει το φως αναμμένο; Ή πόσες φορές λειτουργεί το κλιματιστικό χωρίς εμείς να βρισκόμαστε στο δωμάτιο; Αυτά είναι μερικά παραδείγματα που επισημαίνουν γιατί οι αισθητήρες κίνησης μας βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι αισθητήρες κίνησης είναι συσκευές που περιέχουν ένα μηχανισμό (αισθητήρα) που ανιχνεύει αν υπάρχει κίνηση στο χώρο βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικά στη διαχείριση της ενέργειας. Έτσι λοιπόν, όταν ο φυσικός φωτισμός είναι χαμηλότερα από ένα προκαθορισμένο επίπεδο και ανιχνεύεται κίνηση στο χώρο τότε ενεργοποιούνται τα φώτα. Αντίστοιχα συμβαίνει και με τη χρήση του κλιματιστικού για τη θέρμανση και ψύξη του χώρου, όταν δηλαδή δεν υπάρχει κίνηση τότε ο κλιματισμός είτε κλείνει είτε διαμορφώνεται σε ένα επιθυμητό επίπεδο που έχουμε ορίσει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης αισθητήρων κίνησης συναντάμε στα ξενοδοχεία όπου όταν δεν ανιχνεύεται ανθρώπινη παρουσία στα δωμάτια τότε ο φωτισμός και το σύστημα θέρμανσης απενεργοποιούνται. Επίσης, αισθητήρες κίνησης βρίσκουμε πολύ συχνά και σε τουαλέτες από καφετέριες και εστιατόρια, όπου με την είσοδό μας στο χώρο ενεργοποιείται ο φωτισμός και ο εξαερισμός.

Τα οφέλη από την τοποθέτηση αισθητήρων κίνησης είναι πολλά και διαφορετικά, τόσο στο χώρο του σπιτιού όσο και σε επαγγελματικά κτίρια και γραφεία. Προσδίδουν στο χώρο άνεση αφού δε χρειάζεται να ψάχνουμε το διακόπτη στο σκοτάδι ή όταν είμαστε «φορτωμένοι» με τσάντες για να ανάψουμε το φως, αλλά και ασφάλεια εφόσον τα φώτα στον εξωτερικό χώρο ενεργοποιούνται μόλις ανιχνεύσουν κίνηση αποτρέποντας έτσι πιθανούς διαρρήκτες. Ακόμη, ο φωτισμός και ο κλιματισμός απενεργοποιούνται όταν δεν υπάρχει ανθρώπινη παρουσία στο χώρο σε περίπτωση που έχουμε ξεχάσει κάτι αναμμένο.

Αυτό που χρειάζεται να επισημάνουμε είναι η συμβολή των αισθητήρων κίνησης στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η τοποθέτησή τους είτε στο σπίτι μας είτε στον επαγγελματικό χώρο (γραφείο, εργοστάσιο, αποθήκες, κ.ά.) μας εξασφαλίζει μείωση στην κατανάλωση ενέργειας αφού δε θα γίνεται άσκοπη χρήση του κλιματισμού και του φωτισμού όταν όλοι θα απουσιάζουν από το κτίριο. Αν αναλογιστούμε ότι τόσο ο φωτισμός όσο και ο κλιματισμός των χώρων είναι μια αναγκαία δαπάνη, αξίζει να σημειώσουμε πόσο σημαντική μείωση στο κόστος λειτουργίας θα έχουμε από την ορθολογική χρήση τους.

 

Θέλετε να ανακαινίστε το σπίτι;

Αφήστε τα στοιχεία σας

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.