Οδηγίες για εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομικό όφελος

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια στα σπίτια μας μονοκατοικίες ή πολυκατοικίες αλλά και σε επαγγελματικούς χώρους. Η εξοικονόμηση ενεργείας μπορεί να γίνει με ανακατασκευή – ανακαίνιση του χώρου αλλά και με έξυπνες παρεμβάσεις που εξοικονομούν ενεργεία αλλά με χαμηλό κόστος επένδυσης.

Ανακαίνιση του σπιτιού και εξοικονόμηση ενέργειας

Ένα υφιστάμενο κτίριο, διαμέρισμα ή σπίτι μπορεί να γίνει ενεργειακά πιο αποδοτικό αν αποφασίσουμε να το ανακαινίσουμε αλλάζοντας τζάμια και παντζούρια, μονώνοντας τους τοίχους, αλλάζοντας το σύστημα θέρμανσης και εγκαθιστώντας ηλιακό θερμοσίφωνα. Όλες αυτές οι ενέργειες μπορούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά ένα σπίτι και να έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας, ποιες όμως είναι οι πιο αποδοτικές και πόσο.

  • Η πιο αποδοτική και με άμεσο αποτέλεσμα σε εξοικονόμηση ενέργειας είναι η θερμομόνωση. Θερμομόνωση μπορεί να γίνει εκ των υστέρων τοποθετώντας τα μονωτικά υλικά (φύλλα η ρολά) στο εξωτερικό η εσωτερικό μέρος του τοίχου. Η θερμομόνωση ανεβάζει την ενεργειακή κλάση ενός ακίνητου έως και 3 κατηγορίες και έχει μια μέση τιμή 50 με 55 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ο χρόνος απόσβεσης κυμαίνεται από 7-12 χρόνια κατά μέσο όρο, σε εξάρτηση πάντα με την γεωγραφική ζώνη, τον τρόπο κατασκευής και τις διαστάσεις του ακίνητου.
  • Μια εξίσου αποδοτική κίνηση που εξοικονομεί ενέργεια μπορεί να είναι η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα. Έχουμε δει ότι η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα ανεβάζει την ενεργειακή κλάση του ακινήτου τουλάχιστον κατά μια κατηγορία. Μια ενδεικτική τιμή εγκατάστασης καινούργιου ηλιακού θερμοσίφωνα σε ένα σπίτι 90 τετραγωνικών μέτρων είναι τα 1300 ευρώ και η απόσβεση μπορεί να γίνει σε 10-12 χρόνια.
  • Η αλλαγή σε κουφώματα τζάμια είναι μια άλλη ενέργεια που βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας . Η αλλαγή κουφωμάτων με νέα μεταλλικά ή συνθετικά κουφώματα με διπλά τζάμια εμποδίζει την θερμότητα να χαθεί από μέσα από το σπίτι αλλά και δεν επιτρέπει στον παγωμένο αέρα να μπαίνει από τις χαραμάδες. Υπάρχουν παρά πολλές επιλογές κουφώματων, μεταλλικά αλουμινίου με η χωρίς θερμοδιακοπή, συνθετικά κουφώματα που μπορούν να συνδυαστούν με διπλά τζάμια νέας τεχνολογίας που παρέχουν άριστη θερμική προστασία και άνεση. Η αλλαγή σε κουφώματα κοστίζει από 300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και πάνω και έχει μια μέση απόσβεση τα 12-15 χρόνια.
  • Τέλος η αλλαγή του συστήματος θέρμανσης είναι κάτι που απασχολεί όλους μας ιδιαίτερα όταν έρθει ο χειμώνας. Να πούμε όμως κάτι και πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι αν το σπίτι είναι αμόνωτο τότε ότι θέρμανση και να βάλουμε δεν θα έχουμε τα εξοικονόμηση ενέργειας και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Επίσης για να αλλαχτεί το κεντρικό σύστημα θέρμανσης σε μια πολυκατοικία θα πρέπει να υπάρχει το σύμφωνο της πλειοψηφίας της συνέλευσης. Πρέπει να πούμε ότι μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας με αλλαγή των παλιών και τοποθέτηση νέων τεχνολογιών όπως φυσικό αέριο με λέβητες συμπυκνώσεως, αντλίες θερμότητας, λέβητες με ξύλα η πέλετ και ενεργειακά τζάκια.

Παρεμβάσεις με χαμηλό κόστος επένδυσης και εξοικονόμηση ενέργειας

Τέτοιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν πολύ φθηνά και να έχουν άμεση απόδοση αλλά με πολύ χαμηλότερη εξοικονόμηση ενέργειας από μια συνολική ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού. Παρεμβάσεις όπως η καλή και τακτική συντήρηση του καυστήρα και του λέβητα, η στεγανοποίηση σε ρωγμές και το σφράγισμα από χαραμάδες σε τοίχους, πόρτες και παράθυρα, η χρήση του aircondition, η ρύθμιση του θερμοστάτη 1-2 βαθμούς πιο κάτω και φυσικά να μην ξεχνάμε να κλείνουμε το καλοριφέρ όταν φεύγουμε.

Ένταξη στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον και η εξοικονόμηση ενέργειας

Το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον επιδοτεί την αναβάθμιση σε κατοικίες με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και την αναβάθμιση τουλάχιστον μιας ενεργειακής κλάσης όπως αυτή απεικονίζεται στο ενεργειακο πιστοποιητικο. Οι επιδότηση γίνεται για αλλαγή κουφωμάτων, συστήματος θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης καθώς και για μόνωση τοίχων και οροφών. Η επιδότηση του προγράμματος μπορεί να φτάσει και στο 70% ανάλογα με τα οικονομικά έσοδα του δικαιούχου.