Ενεργειακή κλάση, βαθμίδες και κατηγορίες στα ακίνητα

ενεργειακή κλάση σπιτιού βαθμίδες

Ενεργειακό Πιστοποιητικό Νέα

Greenbuilding

Ενεργειακό πιστοποιητικό βαθμίδες: Έχει αρχίσει πλέον να γίνεται γνωστό το ενεργειακό πιστοποιητικό , τι είναι, που και πότε απαιτείται, πόσο κοστίζει και πως βγαίνει. Ποιες όμως είναι οι βαθμίδες του ενεργειακού πιστοποιητικού, πως αξιολογούνται και πως αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό από όλους μας απλά και χωρίς εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις.

 


Διαβάστε προσεκτικά το άρθρο και κάντε εγγραφή στο Newsletter στην ενότητα που βρίσκεται στο τέλος αυτής της ανάρτησης.


 

Ενεργειακή κλάση σπιτιού - Ενεργειακό πιστοποιητικό βαθμίδες.

Ποιες είναι λοιπόν οι βαθμίδες και πως αξιολογείται το ενεργειακό πιστοποιητικό . Ξεκινάμε από τις καλύτερες βαθμίδες που αφορούν νέες κατοικίες – κατασκευές μετά το 2011. Ενεργειακό πιστοποιητικό βαθμίδες:

  1. Οι ενεργειακή κλάση του ακίνητου προκύπτει από την σύγκριση της ενέργειας που καταναλώνει το σπίτι σε σχέση με το ιδεατό κτίριο. Έτσι η ετήσια πρωτογενής ενέργεια του ακινήτου σε kWh/m2 συγκρίνεται με την κατανάλωση του ιδεατού κτιρίου και προκύπτει η ενεργειακή κλάση.
  2. Οι καλύτερες ως προς το ενεργειακό πιστοποιητικό βαθμίδες είναι οι Α+, Α, Β+, Β. Όλες αυτές οι βαθμίδες είναι για κτίρια κατασκευασμένα εξαρχής με τον νέο κώδικα ΚΕΝΑΚ (Κατασκευές 2012 και 2013 και μετά)και πολύ σπάνια μπορούν κάποια παλαιοτέρα κτίρια να ενταχτούν σε αυτές τις κατηγορίες. Οι κατασκευές αυτές έχουν κατασκευαστεί με σύγχρονες προδιαγραφές και έχουν καλή θερμομόνωση, ενεργειακά τζάμια και σύγχρονα συστήματα θέρμανσης αλλά και παράγωγης ζεστού νερού. Παράλληλα τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί σε αυτές τις κατασκευές φέρουν τις κατάλληλες σημάνσεις αλλά και πιστοποιήσεις.
  3. Οι επόμενες βαθμίδες στο ενεργειακό πιστοποιητικό είναι οι Γ, Δ, Ε που συνήθως αφορούν σπίτια που έχουν κατασκευαστεί με τον κανονισμό θερμομόνωσης δηλαδή μετά το 1979, η είναι παλαιοτέρα επαγγελματικά κτίρια που λόγω κάποιων ιδιαίτερων απαιτήσεων χρήζουν καλύτερης ενεργειακής συμπεριφοράς.
  4. Αναφορικά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μια κατηγορία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η κλάση Δ λόγω της ιδιαιτερότητας της σε σχέση με το κριτήριο ένταξης στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον . Κατοικίες με ενεργειακό πιστοποιητικό κατηγορίας Δ είναι συνήθως κατοικίες κατασκευασμένες μετά το 1979, με παλιά διπλά τζάμια και ηλιακό θερμοσίφωνα, έχουν θερμομόνωση.
  5. Για το πρόγραμμα Εξοικονομώ Αυτονομώ η κατηγορία που αποτελεί και κριτήριο ένταξης ειναι η Κατηγορία Γ.
  6. Οι τελευταίες βαθμίδες στο ενεργειακό πιστοποιητικό είναι οι κατηγορίες Ζ και Η που αφορούν παλαιές κατασκευές και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των κτιρίων. Κτίρια σε αυτές τις βαθμίδες χρήζουν κάποιων παρεμβάσεων που μπορούν να προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας και χαμηλότερου κόστους λειτουργίας.

Εξοικονόμηση Ενέργειας Ηλιακός Θερμοσίφωνας με την GreenbuildingΕπιδότηση  έως 70%


Οι βαθμίδες του ενεργειακού πιστοποιητικού αντιπροσωπεύουν την κατάσταση του σπιτιού. Δείχνουν την παλαιότητα τον τρόπο κατασκευής αλλά και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέσα στα χρόνια.

Προφανώς και η ενεργειακή κλάση του ακίνητου αντανακλάται και στην εμπορική του αξία. Πλέον είναι υποχρεωτικό και στις μισθώσεις να γνωστοποιείται στον ενοικιαστή η κλάση του ακινήτου. Οι ανακαινίσεις που γίνονται στα σπίτια σίγουρα καλυτερεύουν την ποιότητα των ακίνητων. Με οδηγό την ενεργειακή κλάση και γνώμονα την ποιότητα της κατασκευής και της ανακαίνισης,  τα  σπίτια στην χώρα μας θα γίνουν πολύ καλύτερα.

ενεργειακό πιστοποιητικό βαθμίδες

 

ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΛΑΣΗ ΑΝΗΚΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ;

Γενικά από τα προηγούμενα έχετε λάβει μια απάντηση σχετικά με την ενεργειακή κλάση των ακινήτων και το πως γίνεται η κατηγοριοποίηση τους. Αν θα έπρεπε να απαντήσουμε συνοπτικά στο ερώτημα σε ποια ενεργειακή κλάση ανήκει το σπίτι, θα λέγαμε ότι θα πρέπει να καλέσετε κάποιον ενεργειακό επιθεωρητή για να πιστοποιήσει την ενεργειακή κλάση του σπιτιού σας. Χωρίς να εκδώσετε το ενεργειακό πιστοποιητικό δεν θα μπορείτε να γνωρίζετε την ενεργειακή βαθμίδα που ανήκει το σπίτι σας.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΛΑΣΗ ΣΠΙΤΙΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ο υπολογισμός της ενεργειακής κλάσης ενός σπιτιού μπορεί να γίνει μόνο από πιστοποιημένους ενεργειακούς επιθεωρητές. Η πιστοποίηση δίνεται από το ΥΠΕΝ σε Μηχανικούς που έχουν την τεχνική κατάρτιση και γνώση για την ενεργειακή πιστοποίηση ενός σπιτιού. Από αυτούς και μόνο γίνεται ο υπολογισμός της ενεργειακής κλάσης ενός σπιτιού και εν συνεχεία γίνεται η έκδοση του ΠΕΑ.

Ποια είναι η καλύτερη ενεργειακή Κλάση;

Οι πιο καλή ενεργειακή κλάση σε ένα σπίτι είναι ενεργειακή κλάση Α+. Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι αρκετά σπάνια και αρκετά δύσκολο να υλοποιηθεί σε ένα σπίτι.  Σε αυτή η κατηγορία σπιτιού είναι συνήθως τα πολύ σύγχρονα και ενεργειακά σπίτια που έχουν φτιαχτεί με ειδικό τρόπο.

Τα επιδοτούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης Εξοικονομώ που βοηθούν τα σπίτια να ανέβουν ενεργειακές κλάσεις μπορούν να κάνουν το ακίνητο  ενεργειακής κλάση Α+;

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί μέσω κάποιου επιδοτούμενου προγράμματος μόνο και με τις προδιαγραφές αυτές να γίνει κάποιο σπίτι ενεργειακής κλάσης Α+. Αυτό μπορει να γίνει μόνο με σύγχρονες προδιαγραφές και ειδική μελέτη και κατασκευή.

Πηγή: Buildingcert - Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών & Αρχείο Ενεργειακών Επιθεωρήσεων

Σχετικές υπηρεσίες Greenbuilding

Βεβαίωση μηχανικού Νόμου 4495/2017

•Με το Νόμο 4495/2017 είναι υποχρεωτική η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και η βεβαίωση από τον αρμόδιο μηχανικό που αφορά την νομιμότητα κτιρίου ή οικοπέδου που μεταβιβάζεται.
•Με την υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και τη βεβαίωση μηχανικού πιστοποιείται ότι στο ακίνητο δεν υπάρχει κτίσμα ή στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές καθ” υπέρβαση της δόμησης, της κάλυψης και του ύψους της ιδιοκτησίας, καθώς και ότι δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θερμομόνωση με την Greenbuilding

•Οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί του γραφείου μας αναλαμβάνουν την λεπτομερή μελέτη για την θερμομόνωση του ακινήτου σας.
•Γίνεται πλήρης καταγραφή και αποτύπωση του χώρου, εκπονείται η σχετική μελέτη και προτείνεται η βέλτιστη λύση.
•Εξειδικευμένοι τεχνίτες υλοποιούν την μελέτη που έχουν εκπονήσει οι μηχανικοί μας.
•Όλες οι εργασίες που γίνονται επιβλέπονται από τους εργοδηγούς της Greenbuilding.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

13 απαντήσεις στο “Ενεργειακή κλάση, βαθμίδες και κατηγορίες στα ακίνητα”

  1. Καλησπέρα σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: βρίσκομαι στην κατηγορία Η και με αλουμίνια και τοποθέτηση ψευδοροφης ανεβαίνω στη κατηγορία Ε,στο οίκημα υπάρχει ηλιακός και 3 κλιματιστικά.Για να ανέβω στην Β αν προσθέσω το εξωτερικό κέλυφος μαζί με το τζάκι συνδεδεμένο με τα σώματα του καλοριφέρ,αρκουνε??το οίκημα βρίσκεται εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης,σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    • Η απάντηση είναι θεωρητική και απλά μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να πιάσετε τον στόχο για τις τρεις ενεργειακές κλάσεις. Θα πρέπει να το δει κάποιος Μηχανικός στην περιοχή σας.

  2. Το ενεργειακό πιστοποιητικό ειναι κατηγορία Ζ ή Η τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν ώστε να φτάσει στην κατηγορία που εγκρίνει το πρόγραμμα να χρημαδοτηθω;

  3. Το σπίτι μου μονοκατοικία δυόροφη 113τμ. σε δύο επίπεδα με υπόγειο 95τμ. κατασκευάστηκε με άδεια πολεοδομική του 2003 και είναι προκάτ χρησιμοποιώντας ο κατασκευαστής(ΔΟΜΗ & ΣΤΕΓΑΣΗ - ΑΓΑΘΗΣ HOUSE από Ελευσίνα) τα υλικά ηρακλείτη, εμποτισμένη ξυλία, στεγανωτικές μεμβράνες, μεμβράνες διαπνέουσες για υδρατμούς, καρφιά ανοξείδωτα, OSB, φιλανδική ξυλεία ξηραντηρίου, φύλλο αλουμινίου μαζί και πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης στα διάκενα του τοίχου, σοβά με ρευστοποιητή και ίνες πολυπροπυλενίου, έχει εξωτερική αντιστάθμηση Siemens, ενδοδαπέδια θέρμανση και θερμομόνωση kelyfos στο υπόγειο και στο ισόγειο. Το σπίτι επειδή έχει βορειοανατολικό προσανατολισμό έχει ενισχυθεί πολύ όσον αφορά την θερμομόνωση του. Εχουμε κάποια κουφώματα στο βοριά από pvc της εταιρείας Kommerling και τα υπόλοιπα είναι αλουμινίου διπλά τζάμια αλλά δεν έχουν θερμοδιακοπή. Δεν έχουμε βάλει ηλιακό συλλέκτη για ζεστό νερό χρήσης διότι έχουμε κυκλοφορητή ανακυκλοφορίας ΖΝΧ μαζί και την ενδοδαπέδια και έχουμε καυστήρα Wolf 95% απόδοσης και boiler Buderus 200LT διπλής ενέργειας με ηλεκτροβάνες ελβετικές birel. Νομίζεται ότι το σπίτι αυτό μπορεί να αποσπάσει την "Β" κατηγορία σε ΠΕΑ; Ενημερώστε με παρακαλώ.

    • Χαίρεται χωρίς να έχουμε δει οι πιθανές κλάσεις ειναι από Δ μέχρι Β. Εξαρτάται από τον τρόπο κατασκευής, τα υλικά και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται, σε τι κατάσταση βρίσκονται, αν συντηρούνται κλπ.

  4. Καλημέρα σας.
    Εχω μια κατοικια κατασκευής 1978. Βρίσκεται στην Νεα Χαλκηδόνα , 2ου ορόφου και επάνω της ταράτσα χωρίς κανονική μονωση DOW. μόνο υδρομόνωση κάθε τρια χρόνια. Αλουμινια γκρί χρώματος (1978) μονού τζαμιου και απλά αιρκοντίσιον για ψύξη -θέρμανση. Οι θερμοσυσσωρευτές που είχαμε αρχικά , ειναι εκτός λειτουργίας.
    Υπάρχει ηλιακός θερμοσίφωνας.
    Οχι τέντες ούτε θερμοπροσώψεις. Σε τι ενεργειακή κατηγορία αν'ηκει το σπίτι και πως ανεβαίνει 3 ενεργ. κατηγορίες για να επιδοτηθεί; Ευχαριστώ

    • Το ακίνητο σας ειναι ενεργειακά μη αποδοτικό και ανήκει στις τελευταίες ενεργειακές κατηγορίες. Μπορούν να γίνουν όλες οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, απλά θα πρέπει να επιλεγούν οι καλύτερες με βάση την θέση, τα στοιχεία και τον τρόπο κατασκευής του κτιρίου.

  5. Το διαμέρεισμα μου υπολογίστηκε στην Γ ενεργειακή κατηγορία. Είναι 30 ετών. Επειδή διαθέτει ενδοδαπέδια θέρμανση, με πληροφόρησαν πως μάλλον δεν δικαιούμαι, ή έχω μικρή πιθανότητα να ενταχθώ σε πρόγραμμα Εξοικονομώ, ασχέτως του χαμηλού εισοδήματος μου. Μήπως έχεις γμωρίζετε κάτι σχετικά;

    • Χαίρετε Λογικό φαίνεται για ένα διαμέρισμα 30 ετών το οποίο έχει υπολογιστεί να έχει ενεργειακή κλάση Γ να δυσκολευτεί να ενταχθεί στο Εξοικονομώ 2021. Ενώ θεωρητικά πληρούνται τα κριτήρια της ενεργειακής κλάσης Γ κλπ. στην πράξη θα είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης αλλά και να ενταχθεί με το σύστημα των κριτηρίων στο νέο πρόγραμμα του εξοικονομώ του 2021. Για περισσότερα διαβάστε την αντίστοιχη σελίδα της εταιρείας μας.

  6. καλημερα.. το σπιτι μου χαρακτηριζεται στη κλαση ζ. εχει γινει πληρης ανακαινιση και τα κουφωματα ειναι καινουρια pvc. εχει μπει και θερμανση αεριου που δεν υπηρχε, με αυτα αλλαζει καθολου η κλαση του ??

  7. σε μια γκαρσονιερα 28τμ τι πρεπει να αλλαξω για να ανεβει απο την κλαση Ζ εστω στην κλαση Γ??

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.