Ενεργειακό πιστοποιητικό σε αποθήκη: Μάθετε αν χρειάζεται ή όχι

ενεργειακό πιστοποιητικό σε αποθήκη / αποθηκευτικό χώρο Greenbuilding

Ενεργειακό Πιστοποιητικό Νέα

Greenbuilding

Ενεργειακό πιστοποιητικό σε αποθήκη - Διαβάστε προσεκτικά το άρθρο και κάντε εγγραφή στο Newsletter στην ενότητα που βρίσκεται στο τέλος αυτής της ανάρτησης.

Τέλος υπολογίστε και το κόστος για την έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού.

Ενεργειακό πιστοποιητικό σε αποθήκη

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο και την ισχύουσα νομοθεσία ενεργειακό πιστοποιητικό απαιτείται για όλα τα κτίρια πλην βιομηχανιών, βιοτεχνιών, εργαστηρίων, πάρκινγκ, βενζινάδικων και αποθηκών. Ένα πολύ συνηθισμένο ερώτημα που τίθεται είναι εάν χρειάζεται ενεργειακό πιστοποιητικό σε αποθήκες, είτε αυτό αφορά αγορά είτε την ενοικίαση τους.

Η χρήση ενός κτιρίου, ορίζεται από τον κτιριοδομικό κανονισμό και αναγράφεται στην οικοδομική άδεια του ακίνητου (στέλεχος αδείας, σχέδια κλπ). Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι εάν ένας χώρος χαρακτηρισμένος ως αποθήκη πρόκειται να πουληθεί η να ενοικιασθεί δεν χρειάζεται ενεργειακό πιστοποιητικό. Προφανώς αυτό ισχύει για την περίπτωση που η χρήση του ακινήτου θα παραμείνει σαν αποθήκη.

Υπάρχουν όμως πάρα πολλές περιπτώσεις ειδικά σε επαγγελματικές μισθώσεις όπου χώροι που είναι χαρακτηρισμένοι σαν αποθήκες ενοικιάζονται για άλλες χρήσεις π.χ . σαν έδρα εταιρείας, καταστήματα χονδρικής, χώροι γραφείων. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο να βγει ενεργειακό πιστοποιητικό σε αποθήκη, γιατί το κτίριο έχει άλλη χρήση, και όχι σαν αποθήκη.

Αν το κτίριο δηλαδή έχει κάποια άλλη επαγγελματική χρήση πλην της αποθήκης και νοικιαστεί για αποθήκη τότε τα πράγματα αλλάζουν. Υπάρχει λοιπόν η υποχρέωση να βγεί ενεργειακό το πιστοποιητικό για τον χώρο που νοικιάζεται σαν αποθήκη.

Επισημαίνουμε όσον αφορά κατοικίες, ότι στο ενεργειακό πιστοποιητικό κατοικιών που έχουν ξεχωριστό αποθηκευτικό χώρο, πχ. διαμερίσματα πολυκατοικιών με αποθήκες, δεν πρέπει να προσμετρώνται τα στοιχεία της αποθήκης στον υπολογισμό της ενεργειακής κατανάλωσης του κτιρίου. πολύ άπλα επειδή οι αποθήκες δεν καταναλώνουν ενέργεια δεν χρειάζεται να πιστοποιηθούν ενεργειακά. Όταν όμως ένας μεγάλος χώρος αποθηκών έχει χώρους με γραφεία τότε βγαίνει ενεργειακό μόνο για τα γραφεία.

Δείτε το Video για να μάθετε αν χρειάζεστε ΠΕΑ.

Συνοψίζοντας

Για να εξαιρεθεί την υποχρέωσης έκδοσης μια αποθήκη θα πρέπει να πληρούνται όλα  τα παρακάτω:

  • Ο χώρος θα πρέπει να είναι χαρακτηρισμένος στην άδεια σαν αποθήκη.
  • Στην κάτοψη της πολεοδομίας να αναγράφεται η χρήση αποθήκη
  • Οι τίτλοι ιδιοκτησίας του ακινήτου να γράφουν αποθήκη
  • Δεν θα πρέπει να έχει γίνει αλλαγή χρήσης στο ακίνητο από αποθήκη σε χώρο κυρίας χρήσης

Αν πληρούνται όλα τα παραπάνω δεν απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ στον συγκεκριμένο χώρο.


 

Υπολογισμός Κόστους ΠΕΑ

 

πηγή: BUILDINGCERT

4 απαντήσεις στο “Ενεργειακό πιστοποιητικό σε αποθήκη: Μάθετε αν χρειάζεται ή όχι”

  1. Παρακαλώ έχω μπερδευτεί απαντήστε μου αν κάνω αγορά βιοτεχνικού χορού 165 τ.μ. Και μετα το νοικιάζω καπου αλλου σε ψιχτικους ας πούμε. Τότε χρειάζεται ενεργειακό ποιστοποιητικο;; Προκετε για τον Νόμο Δωδ/σου στην Ρόδο. Ευχαριστω πολυ

    • Όχι τέτοιοι χώροι βιομηχανίες - βιοτεχνίες δεν χρειάζονται ΠΕΑ. Πάντα φυσικά θα πρέπει να έχει την αντίστοιχη χρήση. Αν γίνει αλλαγή χρήσης τότε ίσως χρειαστεί.

  2. Εαν υπόγειος χώρος χαρακτηρισμένος στην άδεια σαν χώρος αποθηκών , έχει σε ένα ποσοστό 70% περίπου μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων του ίδιου κτιρίου, διατηρείται δηλαδή η δευτερεύουσα χρήση (όχι κυρίων χώρων) στην περίπτωση αυτή χρειάζεται πιστοποιητικό ;
    Ευχαριστώ

    • Τώρα ένας τέτοιος χώρος που είναι χαρακτηρισμένο σαν αποθήκες και έχει αλλάξει η χρήση του σε χώρους στάθμευσης το πιθανότερο είναι να μην έχει γίνει με το σωστό τρόπο θα πρέπει να το κοιτάξετε (άδεια, αλλαγή χρήσης, τακτοποίηση. Όσον αφορά τώρα την περίπτωση ενεργειακού πιστοποιητικού και στις δύο περιπτώσεις εξαιρείται και δεν είσαστε υποχρεωμένος να εκδώσετε ενεργειακό πιστοποιητικό για το συγκεκριμένο χώρο στο συγκεκριμένο ακίνητο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.