Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για το ενεργειακό πιστοποιητικό.

Ενεργειακό Πιστοποιητικό: Οδηγός για έκδοση, Νομοθεσία, Εξαιρέσεις, Taxisnet κλπ. 

Ενεργειακό πιστοποιητικό – Πουλάτε ή ενοικιάζετε το σπίτι  σας; Έχει έρθει η ώρα να βγάλετε το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για το ακίνητο σας; Θέλετε να αναβαθμίσετε την ενεργειακή κλάση του ακινήτου σας ; Δεν γνωρίζετε τι είναι αυτό το ενεργειακό πιστοποιητικό  που σας ζητά ο συμβολαιογράφος – δικηγόρος σας;

Διαβάστε παρακάτω την πλήρη ανάλυση – παρουσίαση για το τι είναι το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κτιρίων.

Ενεργειακό πιστοποιητικό

 

Εξαιρέσεις Τι είναι το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης;
Απαιτούμενα δικαιολογητικά ΠΕΑ Έντυπο σελίδα 1 &2
Χρόνος-διάρκεια του πιστοποιητικού. Αντίγραφο ενεργειακού πιστοποιητικού
Κόστος. Ερωτήματα για το πιστοποιητικό.
Καταχώρηση ενεργειακού πιστοποιητικού. Πρόστιμο.

 

Ενεργειακό πιστοποιητικό ή (ΠΕΑ) είναι το έγγραφο εκείνο που αποτυπώνει την ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου. Με άλλα λόγια αποτελεί την ενεργειακή ταυτότητα του κτιρίου, αποτυπώνοντας την ενέργεια που καταναλώνεται και κατατάσσοντάς το σε κάποια κατηγορία από το Α+(υψηλότερη) έως Η(χαμηλότερη).

Το πιστοποιητικό το εκδίδει ο ενεργειακός επιθεωρητής ο οποίος επιπλέον καταγράφει και τις παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες ώστε να υπάρξει βελτίωση στην απόδοση του κτιρίου.

Όποια και να είναι η περίπτωση σας καλό θα είναι να ενημερωθείτε για το τι είναι το ενεργειακό πιστοποιητικό πως και από ποιους εκδίδεται, ποιες είναι οι υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη και ποια τα οφέλη που μπορείτε να αποκτήσετε από αυτό.

Ενεργειακό πιστοποιητικό – Εξαιρέσεις.

Η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού δεν είναι πάντα απαραίτητη.   Όλες οι παρακάτω περιπτώσεις είναι εξαιρέσεις της υποχρέωσης έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού:

 • Κτίρια που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες, βιοτεχνίες, φούρνοι, εργαστήρια, ξυλουργεία,εργοστάσια.
 • Κτίρια που έχουν σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Δηλαδή κτίρια ή κτιριακές μονάδες που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Τέτοιες χρίσεις που εξαιρούνται της υποχρέωσης έκδοσης του ενεργειακού πιστοποιητικού είναι τα εργοστάσια, διυλιστήρια, σταθμοί παραγωγής ενέργειας, βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, βαφεία, ξυλουργεία, εργαστήρια ερευνών και εκπαίδευσης, παρασκευαστήρια τροφίμων, καθαριστήρια, σιδερωτήρια, οργανωμένα πλυντήρια ρούχων, αυτοτελή κέντρα μηχανογράφησης.
 • Κτίρια που χρησιμοποιούνται σαν χώροι λατρείας ναοί κλπ
 • Περιπτώσεις ανανέωσης μίσθωσης του ακινήτου. Όπως το ξεκαθαρίζει η σχετική εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ ΠΕΑ χρειάζεται
  • σε ενοικίαση που ο  μισθωτής εγκαθίσταται για πρώτη φορά στο ακίνητο και η υποβολή της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας (και όχι η ημερομηνία σύνταξης τυχόν συμφωνητικού μίσθωσης) έγινε από την 9η Νοεμβρίου 2015 και έπειτα.
  • Συνεπώς εξαίρεση από την εκδοσή ΠΕΑ είναι η περίπτωση ανανέωσης ή παράτασης της σύμβασης μίσθωσης καθώς για το ίδιο
   ακίνητο εξακολουθεί να είναι ίδιος ο μισθωτής,
 • Σε περιπτώσεις γονικής παροχής δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση του ενεργειακού πιστοποιητικού στο συμβολαιογράφο.
 • Σε περιπτώσεις που το κτίριο έχει κριθεί κατεδαφιστέο.
 • Σε μεταβιβάσεις ακίνητων που δεν περιέχουν κτίσματα.
 • Σε μεταβιβάσεις κτιρίων που βρίσκονται σε ιστορικούς οικισμούς ή που έχουν κριθεί διατηρητέα.
 • Το ΠΕΑ αφορά το ακίνητο και μόνο. Έτσι λοιπόν αν πουληθεί το ακίνητο ο νέος ιδιοκτήτης δεν είναι υποχρεωμένος να εκδώσει καινούργιο ενεργειακό πιστοποιητικό.
 • Πρατήρια υγρών καυσίμων και χώροι στάθμευσης οχημάτων- Parking
 • Αποθήκες και κτίρια αγροτικών χρήσεων, αγροτικά κτίρια (κτίρια ή κτιριακές μονάδες που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων.)
 • Την λίστα με τις εξαιρέσεις για το ενεργειακο πιστοποιητικο κλείνουν τα κτίρια όπου η κατανάλωση ενέργειας δεν αποσκοπεί στη ρύθμιση των εσωτερικών κλιματικών συνθηκών. Δηλαδή κτίρια στα οποία δεν υπάρχει διαμορφωμένο κέλυφος – ημιτελή, εγκαταλελειμμένα ή κατεστραμμένα κτίρια.
 • Αυτές είναι λοιπόν οι εξαιρέσεις της υποχρέωσης έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού. Πάντα όμως την ευθύνη για την σωστή εφαρμογή της Νομοθεσίας την έχει ο ενεργειακός επιθεωρητής.

 

Ενεργειακό πιστοποιητικό – Aπαιτούμενα δικαιολογητικά.

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου χρειάζεται να προσκομίσει στον ενεργειακό επιθεωρητή τα απαραίτητα έγγραφα για να εκδοθεί το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Τα δικαιολογητικά λοιπόν που χρειάζεται να έχει στη διάθεσή του ο ενεργειακός επιθεωρητής είναι τα ακόλουθα:

 • Τίτλοι ιδιοκτησίας (συμβόλαιο αγοράς, γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς, κτλ), στους οποίους αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη.
 • Έντυπο δήλωσης του ακινήτου στο Κτηματολόγιο
 • Κάτοψη του κτιρίου
 • Τοπογραφικό διάγραμμα
 • Φύλλο συντήρησης καυστήρα
 • Μελέτη θερμομόνωσης
 • Στοιχεία ιδιοκτητών (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ΔΟΥ, διεύθυνση κατοικίας)
 • Οικοδομική άδεια (εάν το ακίνητο έχει κτιστεί μετά τις 14/3/1983)
 • Έντυπο τακτοποίησης αυθαιρέτων (σε περίπτωση που έχει γίνει τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών)
 • Έντυπο τακτοποίησης ημιυπαίθριων χώρων (σε περίπτωση που υπάρχουν και έχουν τακτοποιηθεί).

Όλα τα παραπάνω έγγραφα χρειάζεται να προσκομιστούν σε απλές φωτοτυπίες.

 

Τι είναι το ΠΕΑ ;

Τι είναι το ΠΕΑ ; Ακούμε για ενεργειακό πιστοποιητικό, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης ή ΠΕΑ. Λίγο πολύ είναι γνωστό ότι απαιτείται για ενοικίαση και αγορά κτιρίου, σπιτιού η διαμερίσματος και για το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον . Όμως τι πραγματικά είναι και τι πληροφορίες μας δίνει;

Σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες τα κτίρια στην ευρωπαϊκή ένωση πρέπει να αποκτήσουν ενεργειακή ταυτότητα, που πάνω σε αυτήν θα αποτυπώνεται η ενεργειακή κατανάλωση του κτιρίου σε ηλεκτρικό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ανανεώσιμες πήγες ενέργειας. Το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι η αποτύπωση της ενεργειακής κατανάλωσης του κτιρίου, η ενεργειακή του ταυτότητα.

Στο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης αποτυπώνεται η σύγκριση που γίνεται με το ιδεατό κτίριο. Το ιδεατό κτίριο είναι ένα κτίριο ομοίων χαρακτηριστικών και διαστάσεων όπως αυτό θα κατασκευαζόταν σήμερα με τον κανονισμό ΚΕΝΑΚ. Από την σύγκριση αυτή προκύπτει η ενεργειακή κατηγορία. Η κατηγορία Α+ είναι η καλύτερη ενεργειακή κλάση ενώ η κατηγορία Η είναι η πιο ενεργοβόρα κατηγορία ενός κτιρίου. Ενδιάμεσα υπάρχουν οι διαβαθμίσεις Α,Β+,Β,Γ,Δ,Ε,Ζ.

Παραθέτουμε δυο φωτογραφίες από ένα τυπικό πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και πάνω εκεί θα εξηγήσουμε τα στοιχεία που αφορούν τον ιδιοκτήτη καθώς και τις ενεργειακές απαιτήσεις του ακινήτου.

Σελίδα 1.

Στην πρώτη σελίδα του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης γίνεται αναφορά στα βασικά στοιχεία του ακινήτου και την ενεργειακή κατανάλωση. Πιο συγκεκριμένα:

 • Πάνω πάνω και δεξιά είναι ο αριθμός – ταυτότητα του ενεργειακού πιστοποιητικού. Βάση αυτού του κωδικού γίνεται η ταυτοποίηση του ακινήτου από συμβολαιογράφους και εφορία, είναι ένας αριθμός της μορφής Α.Π. 1……/2012 Α.Α. Μ98…XBD…-52…-B.
 • Χρήση και γενικές πληροφορίες για το κτίριο η διαμέρισμα, αριθμός διεύθυνση, Τ.Κ. έτος κατασκευής επιφάνεια και όνομα ιδιοκτήτη.
 • Βαθμός ενεργειακής απόδοσης ο όποιος όπως είπαμε είναι από Α+ μέχρι Η και δίνει την ενεργειακή κατηγορία του κτιρίου. Στην πράξη ο αριθμός προκύπτει από την σύγκριση με το κτίριο αναφοράς, το ιδανικό κτίριο στις διαστάσεις του δικού μας κτιρίου. Η κατηγορία Β λέει ότι το σπίτι μας είναι ίσο ενεργειακά η και καλύτερο από το κτίριο αναφοράς. Τα κτίρια που κατασκευάζονται σήμερα οφείλουν να έχουν πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης Β η καλύτερο.
 • Στο κάτω μέρος της βαθμολόγησης του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης αναγράφονται αναλυτικά η ετήσια κατανάλωση  κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μετρό για το κτίριο αναφοράς αλλά και για το κτίριο που αξιολογείται. Αν διαιρέσουμε την κατανάλωση του διαμερίσματος μας με αυτή του κτιρίου αναφοράς βρίσκουμε και την ενεργειακή κλάση π.χ. 198/73.1 μας κάνει 2.708 – κατηγορία Ζ ( από 2,27 μέχρι 2,73). Ακόμα αναγράφονται στοιχεία όπως οι ετήσιες εκπομπές σε διοξείδιο του άνθρακα.

Σελίδα 2.

Στην δεύτερη σελίδα του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης γίνεται αναφορά στο προφίλ της ενεργειακής κατανάλωσης του ακινήτου και γίνονται προτάσεις και συστάσεις βελτίωσης για βελτίωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Πιο αναλυτικά:

 • Στη δεύτερη σελίδα γίνεται αναφορά στην ενέργεια που χρησιμοποιείται, ηλεκτρικό, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ή τέλος ανανεώσιμες πήγες ενεργείας, αλλά και η συνεισφορά στο ενεργειακό ισοζύγιο του κτιρίου δηλαδή ποσό τις εκατό πχ. πετρέλαιο και πόσο ηλεκτρικό.
 • Επίσης γίνεται ανάλυση της πρωτογενούς ενέργειας που καταναλώνεται για θέρμανση, ψύξη, ζεστό νερό, ΑΠΕ και φωτισμό ( ο φωτισμός είναι για επαγγελματικές χρήσεις).
 • Γίνετε μια σύσταση από τον ενεργειακό επιθεωρητή για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα γίνεται πρόταση για εξωτερική θερμομόνωση στου τοίχους και υπολογίζεται το κόστος επένδυσης, ο χρόνος αποπληρωμής και η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας.
 • Στο τέλος αναγράφονται τα στοιχεία του ενεργειακού επιθεωρητή με την σφραγίδα και την υπογραφή του.

 

Αντίγραφο ενεργειακού πιστοποιητικού

Πολλές φορές ο ιδιοκτήτης του ακίνητου χάνει το πιστοποιητικο. Αναρωτιέστε «έχασα το ενεργειακο πιστοποιητικο τι κάνω τώρα;» Προφανώς ο ιδιόκτητης μπορεί να καλέσει άμεσα την τεχνική εταιρεία ή τον μηχανικό που έχει εκδώσει το πιστοποιητικο και να λάβει άμεσα ένα αντίγραφο.

Στην περίπτωση όμως που δεν μπορείτε να βρείτε τον ενεργειακο επιθεωρητή τότε δικαιούστε να λάβετε αντίγραφο από το ΥΠΕΚΑ. Ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία και αιτηθείτε από το Υπουργείο το αντίγραφο

 • Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να κατεβάσετε την αίτηση από τον σύνδεσμο που παραθέτουμε Αίτηση για αντίγραφο ενεργειακού πιστοποιητικού
 • Εν συνεχεία θα πρέπει να συμπληρώστε την αίτηση υπεύθυνη  δήλωση σαν ιδιόκτητης ή εκπρόσωπος
 • στην αίτηση θα πρέπει να αναγράφετε τα στοιχεία του ακινήτου και το όνομα του ιδιοκτήτη
 • Θα πρέπει να ορίσετε αν θα παραλάβετε το αντίγραφο του ενεργειακού πιστοποιητικού ή αν θα σας στέλλει ταχυδρομικά.
 • Η αίτηση θα πρέπει να επικυρωθεί για το γνήσιο της υπογραφής
 • Η αίτηση μπορεί να αποσταλεί ταχυδρομικά αλλά και ηλεκτρονικά στο τμήμα
  • Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος /Τμήμα Επιθεώρησης Ενέργειας – Ταχ. Διεύθυνση : Λ. Μεσογείων 119, 101 92 Αθήνα – Τηλέφωνο επικοινωνίας : 213 15 13 097 – e-mail : ene-ne@prv.ypeka.gr
  • Σώμα Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος /Τμήμα Επιθεώρησης Ενέργειας  – Ταχ. Διεύθυνση : Αδριανουπόλεως 24, 551 33 Θεσσαλονίκη – Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2310483234, 2310483246, 2310483236 – Fax : 2310 483 247 – e-mail : eyepen-ve@prv.ypeka.gr

 

Κόστος για την έκδοση του πιστοποιητικού.

Αρχικά για την έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού υπήρχε ελάχιστο νόμιμο ποσό αμοιβής, ανάλογα με τα τετραγωνικά και τη χρήση του χώρου, στη συνέχεια όμως η ελάχιστη αυτή αμοιβή έπαψε να ισχύει.Η παραπάνω εφαρμογή έχει ως συνέπεια την ελεύθερη διαπραγμάτευση των τιμών. Για αυτό το λόγο συναντάμε αποκλίσεις στην τιμή του ενεργειακού πιστοποιητικού για σπίτια με παρόμοια τετραγωνικά μέτρα. Τι θα πρέπει όμως να προσέξουμε πριν αποφασίσουμε σε ποιο γραφείο ή ενεργειακό επιθεωρητή θα αναθέσουμε την έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης;

Η τιμή του ενεργειακού πιστοποιητικού επηρεάζεται από τα τετραγωνικά του κτιρίου, την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο καθώς επίσης και από το αν ο ιδιοκτήτης έχει στη διάθεσή του τα απαραίτητα δικαιολογητικά ή αν θα χρειαστεί ο ενεργειακός επιθεωρητής να συλλέξει κάποια από αυτά.

Σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες δεν έχουν την κάτοψη του κτιρίου με αποτέλεσμα να χρειάζεται να την κάνει ο επιθεωρητής. Έχει σημασία λοιπόν να διευκρινίσουμε αν στην αναφερθείσα τιμή περιλαμβάνεται η αποτύπωση του κτιρίου.

Η τιμή έκδοσης του πιστοποιητικού επηρεάζεται επίσης και από την πληρότητα των δικαιολογητικών που έχει στην διάθεση του ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. Έτσι θα πρέπει να διευκρινίσει ο ιδιοκτήτης με τον ενεργειακό επιθεωρητή αν στην τιμή έκδοσης περιλαμβάνεται και το κόστος για τη λήψη διαφόρων εγγράφων π.χ. οικοδομική άδεια από την πολεοδομία, ΚΑΕΚ ή αποδεικτικό υποβολής από το εθνικό κτηματολόγιο κ.α.

Τέλος, χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι η τιμή μπορεί να επηρεαστεί από την περιοχή που βρίσκεται το κτήριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν το κτίριο βρίσκεται μακριά από την έδρα του ενεργειακού επιθεωρητή ( ή εκτός έδρας) η τιμή θα είναι μεγαλύτερη καθώς θα περιλαμβάνει και το κόστος μετακίνησης.

Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Τελευταία έχουν προκύψει διάφορα ερωτήματα σχετικά με τρόπο την διαδικασία και άλλες απορίες σχετικά με την έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης. Παραθέτουμε τα συνηθέστερα ερωτήματα:

Χρόνος-διάρκεια του πιστοποιητικού.

Η διάρκεια του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης είναι 10 χρόνια, όπως αυτή έχει οριστεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ΥΠΕΚΑ-ΥΠΑΠΕΝ με το προεδρικό διάταγμα 100/2010. Σε αυτό το διάστημα το ενεργειακό πιστοποιητικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσες φορές κριθεί απαραίτητο για την ενοικίαση ή πώληση του ακινήτου.

Η μόνη περίπτωση που ενδέχεται να εκδοθεί νέο ενεργειακό πιστοποιητικό είναι εάν ο ιδιοκτήτης προχωρήσει σε παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, οπότε με το νέο έντυπο θα αποτυπώνεται η ενεργειακή αναβάθμιση.

Πότε είναι υποχρεωτική η έκδοση του πιστοποιητικού;

Η έκδοση του πιστοποιητικού απαιτείται σε:

 • Σε ενοικιάσεις
 • Αγοραπωλησίες
 • Εξοικονομώ κατ οίκον (απαιτούνται 2 πιστοποιητικά πριν και μετά την εκτέλεση των εργασιών)
 • Ριζική ανακαίνιση

Μια ερώτηση λοιπόν που μας απευθύνουν καθημερινά οι πελάτες μας είναι από πόσα τετραγωνικά και πάνω είμαι υποχρεωμένος να έχω ενεργειακό πιστοποιητικο ;

Η Υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης είναι ανεξάρτητη της επιφάνειας του κτιρίου. Δηλαδή όσα τετραγωνικά και να είναι το κτίριο-διαμέρισμα πρέπει να εκδοθεί ενεργειακό πιστοποιητικό.

Παλαιότερα το προεδρικό διάταγμα 100/2010 όριζε πως η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης ήταν απαραίτητη για τα κτίρια που είναι μεγαλύτερα των 50 τ.μ., σε περιπτώσεις μίσθωσης ή πώλησης. Αυτό όμως άλλαξε από τις αρχές του 2016 και έτσι το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι απαραίτητο ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας του χώρου.

Πρέπει να βγάζω ΠΕΑ κάθε φορά που αλλάζει ο ενοικιαστής;

Όχι το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης έχει διάρκεια 10 χρόνια. Μόλις καταχωρηθούν οι κωδικοί στο σύστημα Taxisnet  αυτοί θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την λήξη της δεκαετίας.

Τι γίνεται σε περίπτωση που δεν εκδοθεί το ΠΕΑ ενώ απαιτείται;Υπάρχουν κάποια πρόστιμα;

Σε περίπτωση ελέγχου του υπόχρεου επιβάλλονται πρόστιμα από 200€ έως 10,000€ ανάλογα με την επιφάνεια, την χρίση τον ενεργειακο εξοπλισμό και την υπαιτιότητα του υπόχρεου.

Χρειάζεται το έντυπο του Εθνικού Κτηματολογίου;

Παλαιότερα για να εκδοθεί το ενεργειακό πιστοποιητικό ήταν απαραίτητο ο ιδιοκτήτης να προσκομίσει το χαρτί από το κτηματολόγιο στον ενεργειακό επιθεωρητή. Στο εθνικό κτηματολόγιο καταγράφονται όλα τα στοιχεία της ιδιοκτησίας του κάθε ακινήτου και γίνεται η αντιστοίχιση στον ιδιοκτήτη ή ιδιοκτήτες καθώς και τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας π.χ. πλήρη κυριότητα, επικαρπία, υψηλή κυριότητα.

Εδώ θα παραθέσουμε τους διαφορετικούς τύπους εντύπων οι όποιοι είναι δυνατόν να υπάρχουν. Ανάλογα με την περιοχή, το εκάστοτε κτηματολογικό γραφείο, αλλάζει και το σχετικό έγγραφο. Έτσι λοιπόν έχουμε τα εξής διαφορετικά έντυπα όλα έγκυρα και όλα αποδεκτά για να βγει το ενεργειακό πιστοποιητικό :

 • Αποδεικτικό υποβολής Δήλωσης Ν.2308/95 εδώ αναγράφονται τα στοιχεία του ακινήτου και του ιδιοκτήτη και συμπεριλαμβάνει τον αρ. πρωτοκόλλου δήλωσης, κωδικό προσώπου και κωδικό ιδιοκτησίας με είδος δικαιώματος. όλοι ένα πολυψήφιοι αριθμοί με barcode. Συνήθως δίνεται για τις περισσότερες περιοχές που δεν έχουν ακόμα μπει πλήρως στο κτηματολόγιο και το παίρνει ο ιδιόκτητης αφού έχει καταθέσει Δ2 – Έντυπο Δήλωσης του Ν. 2308/1995.
 • Όλα τα παρακάτω έντυπα που θα παραθέσουμε αφορούν περιοχές που έχουν ενταχθεί στο εθνικό κτηματολόγιο και το ακίνητο χαρακτηρίζεται από τον Κωδικό αριθμό εθνικού κτηματολογίου η αλλιώς ΚΑΕΚ.
 • Απόσπασμα προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων Β’ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ Νόμος 2308/95
 • Αρχικές εγγραφές από Ο.Κ.Χ.Ε. ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ με ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
 • Πιστοποιητικό καταχώρησης εγγραπτέας πραξης
 • Φύλλο καταχώρησης ακινήτου.

Δεν βρέθηκε το ΠΕΑ με τα στοιχεία που δώσατε.

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που το σύστημα δεν αναγνωρίζει τους κωδικούς και βγάζει ένδειξη πως δεν βρέθηκε το πιστοποιητικό.

 • Το πιο συνηθισμένο είναι να έχετε κάνει κάποιο τυπογραφικό λάθος προσπαθήστε ξανά.
 • Υπάρχει περίπτωση να καταχωρείτε με λάθος τρόπο τους κωδικούς προσπαθήστε ξανά.
 • Μπορεί να έχει καταχωρηθεί ήδη και ενώ προσπαθείτε ξανά να μπλοκάρει και να δείχνει πως δεν έχει καταχωρηθεί.

Έχει σημασία η Τάξη του ενεργειακού επιθεωρητή;

Την ενεργειακή επιθεώρηση του κτιρίου αναλαμβάνουν πιστοποιημένοι ενεργειακοί επιθεωρητές. Ενεργειακοί επιθεωρητές μπορούν να είναι διπλωματούχοι μηχανικοί, μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας , πτυχιούχους μηχανικοί τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Οι ενεργειακοί επιθεωρητές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες Α’,Β΄&Γ’ τάξης όπου ανάλογα με της απαιτήσεις της ενεργειακής επιθεώρησης φέρουν και το δικαίωμα της υπογραφής.

 • Όλα τα κτίρια και ιδιαίτερα τα μεγάλα κτίρια πάνω από 1000 τ.μ. μπορούν να μελετηθούν από ενεργειακούς επιθεωρητές Γ’ τάξης.
 • Τα μεγαλύτερα κτίρια και μέχρι 1000 τ.μ. μπορούν να μελετηθούν από ενεργειακούς επιθεωρητές Β’ τάξης.
 • Τα μικρότερα κτίρια και μέχρι 250 τ.μ. μπορούν να μελετηθούν από ενεργειακούς επιθεωρητές Α’ τάξης.

Η διαδικασία έκδοσης του πιστοποιητικού παραμένει υποχρεωτική και σε καμία περίπτωση δεν αναιρείται ούτε μπορεί να εξαιρεθεί. Συνεχίζει να παραμένει υποχρέωση του ιδιοκτήτη η έκδοση αλλά και δικαίωμα του ενοικιαστή να δει την ενεργειακή κλάση του ακινήτου που μισθώνει.

Πηγή: Buildingcert