Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες σε πολυκατοικία οφέλη και ιδιαιτερότητες

ηλιακοί θερμοσίφωνες σε πολυκατοικία Greenbuilding

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι από τους τα πλέον αξιόπιστα και λειτουργικά μηχανήματα που λειτουργούν απρόσκοπτα και για πολλά χρόνια στα σπίτια μας, μονοκατοικίες πολυκατοικίες αλλά και σε επαγγελματικούς χώρους. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες σε πολυκατοικία προσφέρουν μεγάλη οικονομία άνεση και ευκολία στην χρήση με την συνεχόμενη παραγωγή ζεστού νερού. Φυσικά βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να υπάρχει ηλιοφάνεια κάτι που στην χώρα μας είναι σε αφθονία. Αξίζει να αγοράστε ηλιακό θερμοσίφωνα αφού όμως γνωρίζετε τα απαραίτητα.

Ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα και τις πολυκατοικίες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τεχνικά στοιχεία αλλά και η υπάρχουσα νομοθεσία έτσι ώστε η εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα να είναι σύμφωνη με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις άλλα και τις βέλτιστες πρακτικές. Συνοψίζοντας την εμπειρία χρόνων σε θέματα κτιριοδομικού κανονισμού - νομοθεσίας και κατασκευών, παραθέτουμε μερικές συμβουλές βασισμένες σε όσα ισχύουν αλλά και σε όσα δεν θα έπρεπε να εφαρμόζονται. Παρακάτω παραθέτουμε τις ιδαιτερότητες που μπορεί να έχει-έχουν εγκατάσταση θέση αλλά και η διαδικασία που μπορούν να  εγκατασταθούν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες σε πολυκατοικία.

Άδεια για εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.

Μέχρι πρότινος για να μπορέσει να γίνει νόμιμα και σωστά η εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα χρειάζονταν 48ωρη άδεια (όχι άδεια μικρής κλίμακας) με κοινοποίηση στην πολεοδομία και την αστυνομία. Μόνο τότε μπορούσε να γίνει η νόμιμα η εγκατάσταση του ηλιακού - σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η εγκατάσταση αλλά και ο ιδιοκτήτης υπόκεινται στις διατάξεις του νόμου.

Άρα με την σαραναταοκτάωρη άδεια μπορούσαν να ξεκινήσουν οι εργασίες εγκατάστασης του ηλιακού θερμοσίφωνα. Τώρα πλέον για την εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα δεν απαιτείται 48ωρη άδεια από την πολεοδομία αλλά θα πρέπει να τηρείται η νομοθεσία και οι πολεοδομικοί κανονισμοί.

Πολεοδομικοί περιορισμοί και νομοθεσία.

Σε μια πολυκατοικία ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να τοποθετηθεί στην ταράτσα και εφόσον δεν επηρεάζει το ιδεατό στερεό, δηλαδή μπορεί να τοποθετηθεί στην ταράτσα όχι όμως στην απόληξη του κλιμακοστασίου. Η εγκατάσταση του ηλιακού επιτρέπεται στους ακάλυπτους χώρους των πολυκατοικιών με την επιφύλαξη περί φύτευσης οικοπέδων.

Ηλιακοί θερμοσίφωνες σε πολυκατοικία στην ταράτσα.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες σε μια πολυκατοικία έχουν κάποιους περιορισμούς όσον άφορα το τεχνικό μέρος. Π.χ. ένας ηλιακός θερμοσίφωνας εγκατεστημένος στην ταράτσα πενταώροφης πολυκατοικίας δεν μπορεί ποτέ να είναι ιδιαίτερα αποδοτικός σε ένα διαμέρισμα του 1ου ορόφου. Ο λόγος είναι ότι το νερό την ώρα της ζήτησης θα είναι αρκετά παγωμένο και θα πρέπει να αφήσουμε να τρέξει το νερό μέχρι να έρθει το ζεστό νερό χρήσης από τον ηλιακό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ιδανική λύση είναι η εγκατάσταση ενός συστήματος θέρμανσης του νερού με φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο (ατομικοί λέβητες φυσικού αερίου) μπορεί να ζεστάνει το νερό άμεσα (και πολύ πιο οικονομικά από τους συμβατικούς ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες) αποφεύγοντας δε τις απώλειες του νερού λόγω μεγάλης απόστασης από την τελική χρήση.

 

Εξοικονόμηση Ενέργειας Ηλιακός Θερμοσίφωνας με την GreenbuildingΒάλτε ηλιακό με επιδότηση 70%.

 

Τοποθέτηση ηλιακού σε ταράτσα με μόνωση

Ένα άλλο τεχνικό θέμα που θέλει προσοχή ιδιαίτερη προσοχή είναι η εγκατάσταση και θεμελίωση του εξοπλισμού. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας πρέπει να στερεωθεί στην πλάκα της ταράτσας. Όταν η πλάκα είναι σε παλιά οικοδομή και χωρίς μόνωση για υγρασία ή θερμομόνωση , τότε μπορεί ο ηλιακός θερμοσίφωνας να στερεωθεί πάνω στην υπάρχουσα πλάκα. Αυτό όμως που ποτέ δεν πρέπει να γίνει είναι να τρυπηθεί μονωμένη-θερμομονωμένη ταράτσα. Ο λόγος είναι να μην χαλάσει και τρυπηθεί η μόνωση που θα έχει σαν αποτέλεσμα τα νερά-υγρασία να διεισδύσουν στο ταβάνι του ρετιρέ. Στην περίπτωση που υπάρχει μόνωση, συμβουλευτείτε μας και για κανένα λόγο μην αφήσετε να τρυπήσουν την πλάκα.

Το ίδιο προφανώς ισχύει και την τοποθέτηση τοy ηλιακού σε ταράτσα με υγρομόνωση. Γενικά η θερμομόνωση και η υγρομόνωση της ταράτσας πρέπει να προστατεύονται. Οι τρύπες που ανοίγονται για την στερέωση του ηλιακού θερμοσίφωνα μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα που δεν είναι άμεσα ορατά. Νερό μπορεί να περάσει μέσα από την μόνωση και να δημιουργήσει προβλήματα υγρασίας στο ταβάνι του ρετιρέ.

Τέλος προφανώς την εγκατάσταση πρέπει να την αναλάβουν αξιόπιστα και πιστοποιημένα συνεργεία τα οποία μπορούν και έχουν την τεχνική κατάρτιση να συνδέσουν τα υδραυλικά άλλα και τα ηλεκτρικά μέρη του εξοπλισμού. Οπωσδήποτε θα πρέπει να ζητήσετε απόδειξη για τις υπηρεσίες που αφορούν την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα σε ταράτσα της πολυκατοικίας , έτσι ώστε να έχετε μια ολοκληρωμένη και υπεύθυνη εργασία από νόμιμα εργαζόμενα συνεργία αλλά και να είστε κατοχυρωμένοι για μελλοντικές αστοχίες – προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

 

Αφήστε τα στοιχεί σας

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Πηγή: ΥΠΕΚΑ

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.