Γιατί δεν ζεσταίνει ο ηλιακός θερμοσίφωνας όπως πρέπει;

δεν ζεσταίνει ο ηλιακός Greenbuilding

Γιατί δεν ζεσταίνει ο ηλιακός: Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες χρησιμοποιούν την ηλιακή ενεργεία και την μετατρέπουν σε θερμότητα που χρησιμοποιείται συνήθως για την παράγωγη ζεστού νερού χρήσης αλλά και για θέρμανση. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι αξιόπιστα συστήματα παραγωγής ζεστού νερού που είναι σε λειτουργία αρκετά χρόνια και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Ειδικά στην χώρα υπάρχουν πάρα πολλοί ηλιακοί εγκατεστημένοι με την χώρα μας να είναι 3η στην Ευρώπη και 9η παγκόσμια στην παραγωγή ηλεκτροθερμικής ενέργειας. Θα ήταν άλλωστε κρίμα να μην εκμεταλλευόμασταν όλη αυτήν την ηλιοφάνεια αξιοποιώντας την στην παραγωγή θερμότητας για ζεστό νερό χρήσης.

 


Διαβάστε όλο το άρθρο μας και δείτε και τα σχετικά video με τον ηλιακό θερμοσίφωνα.  Στην συνέχεια κάντε εγγραφή στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε για θέματα που αφορούν τις κατασκευές την ενέργεια και το σπίτι.


Γιατί δεν ζεσταίνει ο ηλιακός

Όπως όλα τα μηχανήματα-εξοπλισμός έτσι και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες παθαίνουν και αυτοί βλάβες. Οι λόγοι που μπορεί να μην ζεσταίνει ο ηλιακός είναι πολλοί. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους συνηθέστερους λόγους που σας έχουν κάνει να αναρωτηθείτε γιατί δεν ζεσταίνει ο ηλιακός ;

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες χρειάζονται service.

Η πιο συνηθισμένη αιτία που προκαλεί αυτές τις βλάβες είναι η έλλειψη service αφήνοντας τον ηλιακό να δουλεύει συνεχεία χωρίς κάποιο τεχνικό έλεγχο από εξειδικευμένα συνεργεία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην λειτουργία του.

Μην κάνοντας λοιπόν τα απαραίτητα service κάθε 2 χρόνια φτάνουμε να αναρωτιόμαστε γιατί δεν ζεσταίνει ο ηλιακός ; υπάρχει κάποιο πρόβλημα τι κάνω τώρα κλπ.

Λάθος εγκατάσταση.

Εάν ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν έχει τον σωστό προσανατολισμό ή αν σκιάζεται από γειτονικά κτίρια και δέντρα δεν μπορεί να  αποδώσει όπως πρέπει την αναμενόμενη ποσότητα ζεστού νερού. Θα πρέπει να γίνει έλεγχος από εξειδικευμένο συνεργείο και να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές και να μετακινηθεί σε νέα θέση.

Αν υπάρχει κάποια ηλεκτρολογική βλάβη εξαιτίας λανθασμένης σύνδεσης του ηλιακού, τότε είναι πολύ πιθανό να μην λειτουργεί σωστά ο ηλιακός θερμοσίφωνας και να μην ζεσταίνει το νερό.

Ηλεκτρολογική βλάβη.

Μια διαρροή η πιθανη ηλ. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε  ότι οποιεσδήποτε εργασίες που αφορούν τα ηλεκτρολογικά μέρη πρέπει να γίνονται μόνο από εξειδικευμένους ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες οι οποίοι έχουν και την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Άρα καλό είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να κάνει της σωστή έρευνα αγοράς, να ζητήσει από τον ηλεκτρολόγο να δει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος πριν ξεκινήσουν τις εργασίες επισκευής του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Καιρικές συνθήκες.

Οι καιρικές συνθήκες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του ηλιακού θερμοσίφωνα. Έτσι λοιπόν είναι προφανές ότι αν δεν υπάρχει επαρκής ηλιοφάνεια (συννεφιά) ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν μπορεί να ζεστάνει το νερό.

Υπερκατανάλωση νερού - Μικρός ηλιακός

Μια εξίσου συνήθης αιτία που δεν ζεσταίνει ο ηλιακός είναι η υπερκατανάλωση νερού και ειδικά τις ώρες που δεν υπάρχει ηλιοφάνεια. Η μεγάλη ζήτηση ζεστού νερού χρήσης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την  έλλειψη ζεστού νερού. Η αυξημένη ζήτηση σε ώρες αιχμής αλλά και οι αυξημένες ανάγκες μιας οικογένειας μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα την έλλειψη ζεστού νερού και την ανάγκη αντικατάστασης του από ένα μεγαλύτερο σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ζεστού νερού.

Πληρότητα θερμικού υγρού.

Πολλές φορές και ιδιαίτερα το καλοκαίρι ο ηλιακός θερμοσίφωνας υπερθερμαίνεται. Ειδικά όταν δεν υπάρχει ζήτηση ζεστού νερού χρήσης σε περιόδους καλοκαιρινών διακοπών ανεβαίνει η θερμοκρασία και η πίεση στο θερμικό υγρό που εκτονώνεται στο περιβάλλον μέσω της ειδικής ασφαλιστής διάταξης (βαλβίδα ασφαλείας).

Το θερμικό υγρό - γλυκόλη είναι αυτό που θερμαίνεται από την ηλιακή ακτινοβολία και εν συνεχεία αποδίδει την ενέργεια του στο ζεστό νερό χρήσης. Έτσι όταν υπάρξει ζήτηση για ζεστό νερό χρήσης λόγω έλλειψης του θερμικού υγρού δεν μπορεί ο ηλιακός να ανεβάσει θερμοκρασία.

Μια πολύ αποτελεσματική λύση για την υπερθέρμανση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι να τον καλύψετε. Δείτε τα καλύμματα ηλιακών που μπορούμε να σας προσφέρουμε και να προστατεύσουν τον ηλιακό τους πολύ ζεστούς μήνες.

Συνηθισμένα προβλήματα του ηλιακού

Δεν υπάρχει αρκετό ζεστό νερό; Εάν το πρόβλημα είναι ότι δεν βγαίνει αρκετό ζεστό νερό από τον ηλιακό θερμοσίφωνα τότε ελέγξτε τα παρακάτω :

  • Καθαρίστε τα βρώμικα τζάμια.
  • Μπορεί να έχετε πολύ μεγάλη κατανάλωση και απαιτήσεις σε ζεστό νερό και ο ηλιακός να μην προλαβαίνει να ζεστάνει το νερό.
  • Ελέγξτε για τον προσανατολισμό του συλλέκτη του ηλιακού. Ο ηλιακός πρέπει να βλέπει προς τον Νότο.
  • Αν έχετε σκίαση από δέντρα ή άλλες πολυκατοικίες αλλάξτε την θέση της εγκατάστασης του ηλιακού.
  • Τα προβλήματα μπορεί όμως να είναι σύνθετα και απαιτούν τεχνικές γνώσεις και συνεργεία – υδραυλικό ή ηλεκτρολόγο.
    • Μπορεί να έχει χαλάσει, να έχει κολλήσει, να έχει συνδεθεί ή να έχει ρυθμιστεί λάθος ο  θερμοστάτης.
    • Μπορεί να μην έχει σωστή πίεση το δίκτυο
    • Μπορεί να μην έχει αντιψυκτικό, η να υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο σωληνώσεων και το μπόιλερ του ηλιακού.
    • Μπορεί να έχει σπάσει ο συλλέκτης ή να έχει μεγάλη φθορά.

Συνοψίζοντας για να μην φτάνουμε να αναρωτιόμαστε γιατί δεν ζεσταίνει ο ηλιακός καλό είναι να έχουμε στο νου μας ότι ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι ένα μηχάνημα -εξοπλισμός και όπως όλα τα μηχανήματα χρειάζεται έλεγχο από τους χρήστες και προγραμματισμένο service από εξειδικευμένους τεχνικούς .

Πηγή: ΤΕΕ

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.