Ανακαίνιση μικρού μπάνιου. Ιδέες & Tips για μια σωστή ανακαίνιση

Ανακαίνιση μικρού μπάνιου: Πως μπορείτε να ανακαινίσετε ένα μικρό μπάνιο αποτελεσματικά και οικονομικά. Ένα μικρό μπάνιο έχει τις ιδιαιτερότητες του. Έτσι η ανακαίνιση του μπορεί να έχει κάποια προβλήματα και δυσκολίες που καλό είναι να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε.

Η ανακαίνιση μικρού μπάνιου είναι διαφορετική . Μάθετε γιατί Greenbuilding

Οι ανακαίνιση του μπάνιου σας σας σίγουρα θα πρέπει να έχει μελετηθεί σωστά και να έχει γίνει ένα σχέδιο εφαρμογής από μηχανικό. Μαζί με τον μηχανικό θα ορίσετε τις απαιτήσεις και τους περιορισμούς που μπορεί να υπάρχουν. Όπως και να έχει όμως η  ανακαίνιση του μικρού σας μπάνιου μπορεί να σας υποχρεώσει να χρησιμοποιήστε το μπάνιο και την ντουζιέρα του γείτονα για μερικές εβδομάδες.

Έχετε ένα μικρό μπάνιο;

Μικρό λέμε ένα μπάνιο όταν είναι μικρότερο από 4,5-5 τετραγωνικά μέτρα. Οι διαστάσεις πλάτους και μήκους και ύψους μπορεί να ποικίλουν. Ένα μπάνιο μπορεί να είναι τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο. Μπορεί να έχει πρόσβαση σε φωταγωγό, παράθυρο σε όψη του κτιρίου ή να είναι τυφλό.

Τα μπάνια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την χρήση τους.

  • WC: Είναι το μπάνιο που έχει τα πολύ βασικά: ένα νιπτήρα, μια τουαλέτα, ένα καθρέφτη, ίσως ένα παράθυρο και μια πόρτα. Το WC είναι ουσιαστικά το μισό από ένα πλήρες μπάνιο μιας και δεν δίνει την δυνατότητα για ντους ή λουτρό. Η βασική του χρήση γίνεται από τους επισκέπτες, έτσι ώστε να διατηρείται η ιδιωτικότητα του κυρίως μπάνιου του σπιτιού.
  • Μπάνιο επισκεπτών: Είναι ένα πλήρες μπάνιο με νιπτήρα, μια τουαλέτα, ένα καθρέφτη ντουζιέρα ή και μπανιέρα. Αυτό είναι ένα μπάνιο που συνήθως δεν χρησιμοποιείται από τους ενοίκους στην καθημερινότητα. Χρησιμοποιείται συνήθως από επισκέπτες ή ενοικιαστές (airbnb) και μπορεί να είναι ένα παλιό παιδικό μπάνιο που έχετε αποφασίσει να ανακαινίσετε.
  • Κυρίως Μπάνιο – master: Το κυρίως μπάνιο ενός σπιτιού είναι το μπάνιο που χρησιμοποιείται κάθε μέρα. Συνήθως είναι μέσα ή δίπλα στο μεγαλύτερο υπνοδωμάτιο του σπιτιού. Αρκετές φορές είναι και το μοναδικό μπάνιο που έχει το σπίτι.  Το κυρίως μπάνιο είναι το μπάνιο που χρησιμοποιούν όλοι οι ένοικοι του σπιτιού και σίγουρα το μπάνιο με την μεγαλύτερη κίνηση της ημέρας.

Ανακαίνιση μικρού μπάνιου.

Θα περίμενε κάποιος πως το κόστος για την ανακαίνιση ενός μικρού μπάνιου θα ήταν πάρα πολύ χαμηλό. Λίγα τα τετραγωνικά άρα και χαμηλό το κόστος. Τα πλακάκια, τα φώτα, οι μπογιές, οι σωλήνες και τα καλώδια όλα είναι λιγότερα, άρα το κόστος θα είναι αναλογικά πολύ μικρότερο. ΣΩΣΤΑ?

Αυτό που πολλές φορές εκπλήσσει είναι ότι το κόστος για την ανακαίνιση ενός μικρού μπάνιου δεν είναι πολύ χαμηλό. Τα πιο πολλά κόστη στην ανακαίνιση ενός μπάνιου είναι μη ελαστικά και επικεντρώνονται σε εγκαταστάσεις και εργασίες που έχουν μεροκάματα - ημερομίσθια. Η μόνη διαφορά είναι ότι αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιο οικονομικά υλικά στο δεύτερο μικρό μπάνιο του σπιτιού σας.

1. Ορίστε τις ανάγκες. Ποιοι θα χρησιμοποιούν το μπάνιο;

Ξεκινήστε με το ποιοι θα είναι οι βασικοί χρήστες του μπάνιου. Εάν ορίσετε το «ποιος» τότε θα είναι εύκολο το «γιατί» και «πως» θα κάνετε με επιτυχία την ανακαίνιση του μπάνιου σας.

  • Εσείς: Εάν το μικρό σας μπάνιο τυγχάνει να είναι και το κυρίως μπάνιο, τότε είναι σίγουρο ότι θα έχει πολλές χρήσεις. Από ντους μέχρι περιποίηση των μαλλιών και μεικ απ. Μπορεί να χρειαστεί να αγοράστε πιο καλά και ποιοτικά υλικά, μιας και αυτό το μπάνιο θα το χρησιμοποιείτε αρκετές φορές κάθε μέρα για τα επόμενα χρόνια.
  • Παιδιά: Το μικρό σας μπάνιο είναι σίγουρο ότι δεν θα έχει την καλύτερη μεταχείριση από μικρά παιδιά. Τα μικρά παιδιά χρειάζονται μπανιέρα. Η ντουζιέρα είναι χρήσιμη αλλά σε πιο μεγάλες ηλικίες. Τα δάπεδα θα πρέπει να έχουν κλήση σωστή για τα νερά που θα πέφτουν στο πάτωμα και να είναι επενδεδυμένα με πλακάκια αντιολισθητικά.
  • Καλεσμένοι: Εάν το μπάνιο προορίζεται για καλεσμένους μην αναλωθείτε σε αποθηκευτικούς χώρους, γιατί πολύ απλά δεν θα χρειαστούν. Θα χρειαστείτε τα απολύτως απαραίτητα και σίγουρα τα υλικά δεν χρειάζεται να είναι τα πιο ακριβά.
  • Ηλικιωμένοι – ΑΜΕΑ: Ένα μπάνιο που προορίζεται για ηλικιωμένους ή άτομα με ειδικές ανάγκες ΑΜΕΑ θα πρέπει να μελετηθεί για πρόσβαση και ασφάλεια στο χώρο. Θα πρέπει να γίνουν μετατροπές στα υδραυλικά, να τοποθετηθούν ειδικές λαβές-χερούλια, αντιολισθητικά πλακάκια κλπ.

greenbuilding ανακαίνιση μικρού μπάνιου

2. Ανακαίνιση μικρού μπάνιου και σχεδιασμός.

Οι μικροί χώροι γενικά θέλουν ένα καλό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Για να είναι χρηστικοί, λειτουργικοί και να έχουν όλες τις ανέσεις θα πρέπει να μελετηθούν λεπτομερώς.

Στα πιο πολλά μπάνια το περίγραμμα του χώρου, δηλαδή η κάτοψη είναι δεδομένη. Μπορεί να έχετε την δυνατότητα να μετακινήσετε κάποια αντικείμενα, αλλά τα βασικά στοιχειά παραμένουν στην θέση τους. Δε μπορείτε να μετακινείστε πολύ την θέση του νιπτήρα, της λεκάνης, της ντουζιέρας ή της μπανιέρας μιας και αυτές καθορίζονται από την θέση της αποχέτευσης.

Το πιο ασφαλές είναι να αφήστε νιπτήρα, λεκάνη και ντουζιέρα στις αρχικές τους θέσεις. Προφανώς και αν προϋπήρχαν λάθη στον σχεδιασμό (του τύπου λεκάνη μπροστά από την πόρτα) θα πρέπει να διορθωθούν.

Ακόμα τα έπιπλα του μπάνιου έρχονται σε κάποιες στάνταρ διαστάσεις. Με την βοήθεια του μηχανικού θα μπορέσετε να επιλέξτε τις σωστές διαστάσεις και που ταιριάζουν στο μπάνιο σας.

Η σωστή επιλογή στα πλακάκια δαπέδου, στα πλακάκια τοίχου ο συνδυασμός τους και η επιλογή των χρωμάτων των τοίχων και του ταβανιού, μπορούν να κάνουν το μικρό μπάνιο να φαίνεται μεγαλύτερο.

 

Δείτε όλες τις Υπηρεσίες μας.

 

3. Ανακαίνιση μικρού μπάνιου και άδεια.

Πρώτο βήμα πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία είναι ο έλεγχος των αδειών. Μέχρι πρότινος η λήψη της 48ωρης άδειας ήταν απαραίτητη για οποιαδήποτε εργασία ανακαίνισης.. Η 48ωρη άδεια όμως πλέον έχει σταματήσει. Η άδεια αυτή που ίσχυε μέχρι πρότινος, ήταν ουσιαστικά ενημέρωση προς την Υπηρεσία Δόμησης και το αστυνομικό τμήμα ότι οι εργασίες για την Ανακαίνιση του μπάνιου πρόκειται να ξεκινήσουν. Στην άδεια περιγράφονταν οι εργασίες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν μαζί με στοιχεία του ιδιοκτήτη και του ακίνητου.

Η απαίτηση για άδεια απ την πολεοδομία δεν υφίσταται για την ανακαίνιση του μπάνιου. Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο εξαιρούνται οι εργασίες εσωτερικών χρωματισμών, μικρών επισκευών  επισκευών για λόγους χρήσης και υγιεινής καθώς και οι μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου.

Όμως αν πρόκειται να κάνετε μια συνολική ανακαίνιση του διαμερίσματος που να περιλαμβάνει και την ανακαίνιση του μικρού σας μπάνιου, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον μηχανικό σας. Ο μηχανικός θα σας απαντήσει υπεύθυνα εάν χρειάζεται άδεια μικρής κλίμακας ή όχι.

4. Εργασίες ανακαίνισης.

Ετοιμάζετε την ανακαίνιση του μπάνιου σας. Αν είστε έτοιμοι για την ανακαίνιση του μπάνιου σας, τότε καλέστε εμάς την Greenbuilding να αναλάβουμε το δικό σας έργο.

Αν πάλι για θέλετε περισσότερες πληροφορίες διαβάστε μέχρι το τέλος την παρουσίαση μας. Μια γενική επισκόπηση των εργασιών της ανακαίνισης θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τον τρόπο, την ροή, τον προγραμματισμό και την αλληλουχία των εργασιών έτσι ώστε να έχετε την καλύτερη ανακαίνιση στο μικρο σας μπάνιο.

Γκρεμίσματα.

Η πρώτες εργασίες είναι γκρεμίσματα και σπασίματα σε τοίχους, πλακάκια και είδη υγιεινής. Προφανώς θα πρέπει να έχει προηγηθεί έλεγχος και αποσύνδεση των ηλεκτρικών και υδραυλικών.

Θα πρέπει ένα έχει φροντίσει ο εργολάβος να έχει νοικιάσει κάδο για την αποκομιδή των μπάζων. Ειδικά στις παλιές κατασκευές, για να μην υπάρξουν προβλήματα στην ανακαίνιση του μπάνιου καλό είναι γίνει έλεγχος και να δοθεί προσοχή στις σκόνες. Σε πολλές περιπτώσεις οι μπογιές περιέχουν μόλυβδο που είναι τοξικός και απαιτεί ειδική διαχείριση.

Ηλεκτρικά & Υδραυλικά.

Εφόσον έχουν αφαιρεθεί έπιπλα, μπογιές πλακάκια, παράθυρα, πόρτα κλπ. μπορούν να ξεκινήσουν οι υδραυλικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Θα τοποθετηθούν τα είδη υγιεινής στην θέση τους θα στερεωθούν έτσι ώστε να γίνουν οι τελικές συνδέσεις.

Καλό είναι να αλλάξτε όλα τα ηλεκτρικά καλώδια, παλιούς σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης με νέα σύγχρονα υλικά. Αν το σπίτι είναι για ενοικίαση καλό είναι να βγει και πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου που απαιτείται δια την αλλαγή του ονόματος στη ΔΕΗ.

Ο ηλεκτρολόγος μπορεί να δουλεύει παράλληλα με τον υδραυλικό αν και είναι προτιμότερο να δουλεύουν άλλες ώρες λόγω της στενότητας του χώρου. Τέλος θα πρέπει να ελεγχθούν τα υδραυλικά και ηλεκτρικά για την καλή λειτουργία πριν μπει λάσπη, σοβάς και πλακάκι.

Πλακάκι, βάψιμο, παράδοση.

Μπορεί να γίνει όμως η ανακαίνιση μικρού μπάνιου, χωρίς σωστή έρευνα αγοράς για πλακάκια δαπέδου και τοίχου;  Αφού ολοκληρωθούν οι ηλεκτρικές και υδραυλικές εργασίες σειρά έχουν τα επιχρίσματα, τοποθέτηση των πλακιδίων και βάψιμο.

Τελευταία μπαίνουν τα έπιπλα μπάνιου, μπαταρία για νιπτήρα και ντους, πόρτα και παράθυρο.

Θα πρέπει πριν την παραλαβή να δοκιμάστε ότι όλα λειτουργούν σωστά και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που είχαν δοθεί στον εργολάβο.

 

Greenbuilding Υπηρεσίες Ανακαινίσεις

Μάθετε τώρα για τις Υπηρεσίες μας

Ανακαινίσεις κατοικιών και επαγγελματικών χώρων

•Ψάχνετε για Εταιρεία να αναλάβει την ανακαίνιση σας; Θέλετε να αποφύγετε την καθημερινή τριβή με τα συνεργεία;
•Σας παρέχουμε υπηρεσίες υψηλού επίπεδου για Ανακαίνισεις γραφείων & σπιτιών στην Αθήνα. Εξασφαλίζουμε αποτελέσματα υψηλής ποιότητας και αισθητικής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.