Άδεια Μικρής Κλίμακας 4495 σε Ανακαινίσεις και Κατασκευές

Άδεια Μικρής Κλίμακας: Συχνά μας ρωτούν οι πελάτες μας: “Χρειάζομαι πραγματικά άδεια για να κάνω την συγκεκριμένη εργασία που θέλω;” Αν και η απάντηση δεν είναι πάντοτε σαφής, η συνηθέστερη απάντηση είναι “αρκετές φορές χρειάζεται”.

Είτε είστε επαγγελματίας στις κατασκευές, διαχειριστής ακινήτων, μηχανικός ή ιδιοκτήτης ακίνητου, πιθανότατα να έχετε ασχοληθεί με οικοδομικές άδειες πριν. Οι πελάτες συχνά καλούν το γραφείο μας, μπερδεμένοι και απογοητευμένοι, μετά από καταγγελίες ή άλλα προβλήματα.

Η άδεια χρειάζεται σε πολλές οικοδομικές εργασίες. Για την έκδοση Άδειας Μικρής Κλίμακας,  χρειάζεται ένας επαγγελματίας μηχανικός ή ένας εγγεγραμμένος αρχιτέκτονας που πρέπει να προετοιμάσει σχέδια κατασκευής και να υποβάλει τα δικαιολογητικά.

Τι είναι η Άδεια μικρής κλίμακας

Είναι γενικά γνωστό ότι οποιαδήποτε εργασία πραγματοποιείται, πρέπει να γνωστοποιείται στην αρμόδια πολεοδομία, είτε είναι μια μεγάλη βιομηχανία, είτε ένα απλό βάψιμο ενός τοίχου. Στη συνέχεια γίνεται κοινοποίηση σε άλλες πιθανές δημόσιες αρχές όπως ΙΚΑ, Αστυνομία κτλ.

Το κράτος έχει κατηγοριοποιήσει άδειες για οικοδομικές εργασίες σε δυο βασικές κατηγορίες.

  1. Εργασίες κατασκευής εξ αρχής (γενικά) να θέλουν άδεια δόμησης δηλαδή κανονική οικοδομική άδεια με όλες τις απαραίτητες μελέτες.
  2. Μικρής έκτασης εργασίες όπου χρειάζονται άδεια μικρής κλίμακας.

Σημείωση: Μέχρι πρότινος και πριν την εφαρμογή του τελευταίου νόμου περί αυθαίρετων 4495, υπήρχε και η 48ωρη άδεια. Η 48ωρη έγγραφη ενημέρωση της πολεοδομίας, χρειάζονταν για ιδιαιτέρως μικρές εργασίες όπου δεν ήταν απαραίτητη η άδεια μικρής κλίμακας άδεια. Η άδεια αυτή πλέον δεν απαιτείται, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει αντικατασταθεί από την άδεια μικρής κλίμακας.

Άδεια Μικρής Κλίμακας στις Ανακαινίσεις

Είναι πολλές οι περιπτώσεις που στις ανακαινίσεις χρειάζεται Άδεια Μικρής Κλίμακας. Η λήψη της άδειας:

  • Διασφαλίζει την σωστή και απρόσκοπτη ροή των εργασιών.
  • Προφυλάσσει από καταγγελίες.
  • Διασφαλίζει τα απαραίτητα ημερομίσθια στο ΙΚΑ.

Οι πιο συνηθισμένες εργασίες που χρειάζονται Άδεια Μικρής Κλίμακας στην ανακαίνιση ενός διαμερίσματος είναι:

  • Εργασίες με χρίση σκαλωσιάς.
  • Γκρέμισμα εσωτερικών τοίχων.
  • Επενδύσεις όψεων και αντικατάσταση υαλοπετασμάτων.

Άδεια Μικρής Κλίμακας σε ανακαινίσεις Αθήνα Greenbuilding

Άδεια μικρής κλίμακας Εξοικονομώ

Πολλές φορές είναι απαραίτητο να εκδοθεί άδεια μικρής κλίμακος σε εργασίες για το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021αλλα και το Εξοικονομώ κατ Οίκον. Οι εργασίες θα πρέπει να γίνονται βάση της άδειας αυτής που έχει εκδοθεί και αντίστοιχα να πληρωθούν και τα σχετικά ένσημα. Δεν θα μπορεί να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αν απαιτείται να εκδοθεί για το Εξοικονομώ 2021 άδεια εργασιών μικρής κλίμακας. Για αυτό θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, ειδικά στα επιδοτούμενα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Φυσικά προαπαιτούμενο για να βγει η Άδεια για το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021, είναι να μην υπάρχουν αυθαιρεσίες στην κατοικία. Αυτό θα πρέπει να έχει ήδη ελεγχθεί από τον Μηχανικό  – Ενεργειακό επιθεωρητή που έβγαλε το Ενεργειακό πιστοποιητικό και έκανε την αίτηση υπαγωγής του σπιτιού.

Σε περίπτωση που υπάρχουν αυθαιρεσίες, αυτές θα πρέπει να τακτοποιηθούν. Θα πρέπει δηλαδή να γίνει Τακτοποίηση αυθαιρέτων πριν εκδοθεί η Άδεια μικρής κλίμακας.

Αφήστε τα Στοιχεία σας

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Πότε χρειάζεται Άδεια μικρής κλίμακας και πότε όχι;

Ππότε και που απαιτείται;

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ βάση του 4495 είναι:

  • Εργασίες εσωτερικών χρωματισμών, μικρών επισκευών θυρών και παραθύρων ή μεμονωμένων επισκευών για λόγους χρήσης και υγιεινής.
  • Μικρές εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου.
  • Κατασκευές που απαιτούνται για τη μετακίνηση ή την κάθε μορφής εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων. Δεν συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή ανελκυστήρα.
  • Εξωτερικοί χρωματισμοί ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων ή επισκευή επιχρισμάτων ή επισκευή όψεων χωρίς χρήση ικριωμάτων.
  • Αντικατάσταση εσωτερικών ή εξωτερικών κουφωμάτων και υαλοπινάκων στο ίδιο άνοιγμα.
  • Συντήρηση και επισκευή στεγών ή δωμάτων χωρίς χρήση ικριωμάτων.
  • Τοποθέτηση κλιματιστικών και επιτοίχιων λεβήτων αερίου για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης σε υφιστάμενα κτίρια.
  • Τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων είναι ακόμα μια από τις ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ 4495.
  • Εργασίες τοποθέτησης παθητικών ηλιακών συστημάτων ή αντικατάστασης εξωτερικών κουφωμάτων ή τοποθέτησης ή αντικατάστασης καμινάδων στις εξωτερικές όψεις υφιστάμενων κτιρίων, χωρίς χρήση ικριωμάτων, στο πλαίσιο των προγράμματων «Εξοικονομώ κατ’ οίκον & Εξοικονομώ Ανακαινίζω για νέους», καθώς και εργασίες τοποθέτησης παθητικών ηλιακών συστημάτων ή αντικατάστασης εξωτερικών
    κουφωμάτων ή τοποθέτησης ή αντικατάστασης καμινάδων στις εξωτερικές όψεις υφιστάμενων κτιρίων χωρίς χρήση ικριωμάτων.
  • Τοποθέτηση ή εγκατάσταση εξοπλισμού σε κτίρια, όπως ντουλάπες και γλάστρες, αλλαγή, τοποθέτηση ή και αφαίρεση διαχωριστικών στοιχείων εξωστών, καθώς και τοποθέτηση μικρής έκτασης μόνιμων διακοσμητικών
    και χρηστικών στοιχείων, όπως αγάλματα, σιντριβάνια, εικονοστάσια, πάγκοι και τραπέζια, ή πρόχειρων καταλυμάτων ζώων επιφάνειας έως τρία (3) τ.μ. σε ακαλύπτους χώρους οικοπέδων και γηπέδων.
  • Κατασκευή εστιών, φούρνων και τζακιών με τις καπνοδόχους τους σε ακάλυπτους χώρους οικοπέδων ή γηπέδων, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει κτίριο με χρήση κατοικίας, καθώς και σε κτίριο που διαθέτει οικοδομική άδεια ή υφίσταται νόμιμα, εφόσον δε θίγονται τα φέροντα στοιχεία του κτιρίου με χρήση κατοικίας.
  • Κατασκευή πέργκολας με ή χωρίς προσωρινά σκίαστρα επιφανείας έως πενήντα (50) τ.μ., σε ακάλυπτους χώρους, προκήπια και βεράντες ισογείων, εφόσον δεν απαγορεύεται από ειδικές διατάξεις που ισχύουν στην
    περιοχή.
  • Κατασκευές, όπως σκάλες, κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες), αντηρίδες και πεζούλια σε ακαλύπτους χώρους οικοπέδων και γηπέδων.
  • Τοποθέτηση προσωρινών σκιάστρων, περσίδων, προστεγασμάτων και τεντών.

Αυτές είναι λοιπόν οι περιπτώσεις για το ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ στις κατασκευές ή ανακαινίσεις.

Δείτε τις σχετικές υπηρεσίες του γραφείου μας.

Βεβαίωση μηχανικού Νόμου 4495/2017

•Με το Νόμο 4495/2017 είναι υποχρεωτική η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και η βεβαίωση από τον αρμόδιο μηχανικό που αφορά την νομιμότητα κτιρίου ή οικοπέδου που μεταβιβάζεται.
•Με την υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και τη βεβαίωση μηχανικού πιστοποιείται ότι στο ακίνητο δεν υπάρχει κτίσμα ή στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές καθ” υπέρβαση της δόμησης, της κάλυψης και του ύψους της ιδιοκτησίας, καθώς και ότι δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Άδεια λειτουργίας για ένα σωστό ξεκίνημα στην επιχείρηση σας

Άδεια λειτουργίας της επιχείρησης σας.

Προετοιμασία προτεινόμενου και αναθεωρημένου σχεδίου διάταξης. Βοήθεια στην επιλογή των χώρων, καθώς τα κτίρια ή τμήματα ενός κτιρίου εγκεκριμένου για χρήση, εκτός από εμπορικούς ή εμπορικούς σκοπούς, ενδέχεται να μην είναι κατάλληλα. Πυροσβεστική άδεια, Υγειονομικό, Περιφέρεια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έκδοση Οικοδομικής Άδειας

Πώς πραγματικά έχετε φανταστεί το σπίτι σας; την επιχείρηση σας;
Θέλετε να μένετε στο σπίτι που ονειρεύεστε;

Οικοδομική άδεια, Σοβαρά και Αξιόπιστα. Για τις οικογένειες για τους επαγγελματίες και τις εταιρείες. Greenbuilding για ένα καλύτερο σύστημα έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ